Revalidatie na COVID-19 besmetting

COVID-19 is een nieuw ziektebeeld, waarbij voornamelijk de luchtwegen worden aangetast. Ongeveer 80% van de patiënten ontwikkelen nauwelijks tot geen klachten, echter wordt de overige 20% ernstig ziek. Symptomen die hierbij op kunnen treden zijn: droge hoest, benauwdheid, niezen en koorts. Een deel van deze groep zal uiteinden opgenomen moeten worden op de Intensive Care (IC), waar zij beademd moeten worden en het risico hebben op blijvende schade aan het longweefsel. Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Patiënten die lang op de IC gelegen hebben kunnen fysieke, cognitieve en psychische klachten ervaren na ontslag van de IC, ook wel Post Intensive Care Syndrome (PICS) genoemd. 

Veel voorkomende klachten die u kunt ervaren bij PICS zijn:

  • Verminderde longfunctie
  • Verminderde conditie/uithoudingsvermogen
  • Verminderde spierkracht
  • Gewrichtspijn en/of stijfheid
  • Vermoeidheid
  • Cognitieve stoornissen (geheugenverlies, concentratieproblemen en plannen)
  • Psychische problemen (angst, stress en depressie)

De rol van de fysiotherapeut

Wanneer u klachten heeft ontwikkeld door het coronavirus of een opname op de Intensive Care (IC) heeft gehad ten gevolge van het coronavirus, is het belangrijk om te revalideren samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. 

De revalidatie bij COVID-19 zal er als volgt uit zien. Indien u nog thuis in zelfisolatie zit kan er middels een telefonische afspraak of video belafspraak een start gemaakt worden met de therapie. Er wordt geadviseerd om binnen twee weken na ontslag vanuit het ziekenhuis contact op te nemen met uw fysiotherapeut. In het eerste consult zal er samen gekeken worden naar de beperkingen die u op dat moment ervaart in het dagelijks functioneren. Wij zullen een plan met u maken om de dagelijkse activiteiten weer langzaam op te gaan bouwen. Met name patiënten met PICS zullen aan de start van de revalidatie erg laag belastbaar zijn, wij zullen dit ten allen tijden blijven monitoren en aanpassen uw belastbaarheid.