Belangrijke informatie voor een voorste kruisband operatie

Wanneer u uw kruisband scheurt, kunt u ervoor kiezen om uw band operatief te laten vervangen. Het liefst gaat u dan met een gerust hart de operatie in en weet u wat u daarna kan verwachten.
Blog gepubliceerd op 20 juni 2022

Goed voorbereid voor uw voorste kruisband operatie

Zodra u uw kruisband scheurt en een afspraak voor een operatie maakt, is het handig om uw directe omgeving hierover te informeren. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Voor een werkgever is het ook belangrijk om dit tijdig te weten. Na 4 tot 6 weken kunt u vaak weer autorijden en kantoorwerkzaamheden verrichten. Voor fysiek zwaardere beroepen kunt u na 10 tot 12 weken weer werken. Overleg dit wel altijd eerst met uw arts. Controleer voor de zekerheid ook waarvoor u bent verzekerd en welke extra kosten u mogelijk kan verwachten. Zo staat u voor zo min mogelijk verrassingen. Na uw operatie is natuurlijk een snel herstel gewenst en heeft u het liefst van te voren al kennis gemaakt met een fysiotherapeut. Zo weet u zeker dat de fysiotherapeut goed bij u past, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de zoektocht naar een beschikbare fysiotherapeut en kan u fysiotherapie vòòr de operatie starten om preoperatieve testen te doen.

Hoe weet u of uw kruisband gescheurd is?

Een gescheurde kruisband kunt u merken: 

  • U voelt of hoort iets in uw knie knappen.
  • U ervaart pijn in de knie.
  • De knie wordt in een paar uur dik.
  • Het voelt alsof u niet stevig op uw been staat. U zakt makkelijk door uw been heen.

Wat kunt u na de operatie verwachten?

U kunt na de operatie last hebben van pijn en zwelling in de knie. Als u pijn heeft, kunt u pijnstillers nemen. Maar meestal is een voorstekruisbandoperatie niet erg pijnlijk. De eerste dag na de knieoperatie wordt met fysiotherapie geprobeerd de knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en goed te kunnen strekken. Als deze strekking, de pijn en de zwelling onder controle zijn, kan u met twee krukken proberen te lopen. Gaat dit goed? Dan mag u het ziekenhuis verlaten en kan u uw herstel thuis voortzetten.

Herstel van een voorste kruisband

Voor het herstel is het belangrijk dat u na thuiskomst uit het ziekenhuis binnen enkele dagen met fysiotherapie start. Vanwege mogelijke wachtrijen is het aan te raden dat u vòòr de operatie al contact opneemt met de fysiotherapeut waar u gaat revalideren. De verwijzing voor fysiotherapie krijgt u tijdens de opname in het ziekenhuis, maar u kunt ook zonder doorverwijzing bij Fysiotherapie Iburg terecht. Wij zijn gespecialiseerd in het herstel van uw knie na een operatie. U moet nog uw hele leven met uw knie, daarom is revalidatie door een specialist belangrijk.

Hoeveel fysio behandelingen zijn er na een kruisband operatie nodig?

De nieuwe voorste kruisband moet hechten, waardoor uw knie tijd nodig heeft voordat het goed kan bewegen. De revalidatie neemt zo’n 6 tot 12 maanden in beslag. Tot een jaar na de operatiedatum van uw voorste kruisband wordt fysiotherapie meestal vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moeten alleen vanuit de aanvullende verzekering komen. 

Bij revalidatie kunt u de volgende overwinningen verwachten:

  • Na 2 tot 4 weken lopen zonder krukken.
  • Na 4 tot 6 weken fietsen en autorijden.
  • Na 6 weken licht werk oppakken.
  • Na 10-12 weken zwaarder werk oppakken.
  • Na 6-9 maanden verantwoord sporten.
  • Na 9-12 maanden contactsport hervatten.

Wilt u meer weten over revalidatie na een kruisband operatie?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op of lees hier verder. 

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Manuele therapie fysiotherapie Iburg

Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking kan aanzienlijk ongemak veroorzaken en uw dagelijkse activiteiten beperken. In dit blogbericht leggen we uit wat een slijmbeursontsteking in de heup precies is, wat de oorzaken zijn en hoe wij u kunnen helpen bij de behandeling van deze vervelende klacht.

Lees verder »
Cupping massage

Cupping massage gevaarlijk?

Mensen vragen zich vaak af of cupping massage gevaarlijk is, of het gezond is, of het pijn doet en waar het goed voor is. Dit is begrijpelijk, want het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat is cupping massage precies en waar is het goed voor? We leggen het uit!

Lees verder »

Hijama Cupping

Hijama: Een traditionele behandelwijze voor hedendaagse gezondheidsproblemen Hijama, ook bekend als cupping, is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die al meer dan 4000 jaar wordt toegepast. Dit proces helpt bij het verlichten van stagnaties in de meridianen en bevordert de algehele gezondheid.

Lees verder »
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
×

Heeft u vragen of wilt u direct met ons chatten? Klik op de knop hieronder!

× Hoe kan ik u helpen?