Op maat oefentherapie, revalidatie en training

Effectieve oefentherapie

Oefentherapie is het onder begeleiding trainen, gericht op toename van de belastbaarheid van het lichaam. Oefentherapie is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven, maar ook specifiek op sport en/of werk. Oefentherapie is een belangrijk onderdeel binnen de fysiotherapie, zowel bij revalidatie als bij andere klachten, om herhaling van klachten te voorkomen.

Op maat oefentherapie, revalidatie en training

Oefentherapie bestaat uit mobiliserende oefeningen (het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht), stabiliserende oefeningen (verbeteren balans/coördinatie), spierversterkende oefeningen (krachttraining) en houdingscorrectie. Tevens wordt er advies en voorlichting gegeven over houding en aanpassing van bewegingsgedrag. Ook worden er oefeningen meegegeven die je thuis of op de sportschool kunt uitvoeren.

Bij oefentherapie in onze praktijk kan gebruik worden gebruik gemaakt van fitnessapparatuur en diverse oefenmaterialen zoals dumbells, dynabands, ballen en balansballen.

Bij revalidatietrajecten staat het herstel na bijvoorbeeld een ongeluk, operatie, ziekte of fysieke klacht centraal. Een revalidatieproces kan naast fysieke ook mentale aspecten bevatten, te denken aan ‘angst voor belasten’ en wordt toegespitst op jouw persoonlijke situatie en te behalen doelstellingen. Revalidatie kan zowel in de praktijk als aan huis worden toegepast.

Stabiliteitstraining

Een belangrijk onderdeel van oefentherapie is “stabiliteitstraining”. Dit is het optrainen van coördinatie/balans. Het bekendste voorbeeld hiervan is “core stability”; het verbeteren van coördinatie van de romp. Veel (lage) rugklachten worden (mede) veroorzaakt door een verminderde core stability. Onvoldoende rompbalans geeft ook een verminderde stabiliteit in de bewegingsketens (arm en/of been). Bij klachten aan perifere gewrichten (zoals schouder, heup, knie, enkel/voet) wordt veel aandacht besteed aan het trainen van stabiliteit.

Het oefenprogramma wordt aangepast aan jouw persoonlijke doelstellingen. Cliënten die bij ons onder behandeling zijn, bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van een informatiepagina waar een overzicht van een aantal oefeningen gericht op core-stability training vermeld en uitgelegd staan.

Onder deze specialisatie valt ook: Training en Revalidatie