Effectieve behandeling na een beroerte

Verbeter loopvaardigheid, conditie, spierkracht en balans

Verbeter loopvaardigheid, conditie, spierkracht en balans

De medische term voor een hersenbloeding of beroerte is een ‘CVA’, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Letterlijk komt dit neer op ‘een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’ waarbij hersenweefsel beschadigd. Jaarlijks overkomt het zo’n 30.000 Nederlanders. In de meeste gevallen gebeurt dat door de afsluiting van een bloedvat, maar het kan ook door een bloeding komen.

De gevolgen van een beroerte zijn deels lichamelijk van aard: je kan problemen met lopen hebben, moeite met jouw evenwicht, een arm die ‘niet meewerkt’ of moeite hebben met praten. Anderzijds kunnen de problemen ook psychosociaal zijn; uw gedrag of karakter kan veranderd zijn. Als u een beroerte hebt doorgemaakt, dan hebt u waarschijnlijk al een revalidatietraject ondergaan in een verpleeghuis of ziekenhuis. Als u vervolgens goed bent hersteld, kunt u weer zelfstandig of met enige hulp functioneren in uw eigen woning en leefomgeving.

Het voortzetten van fysiotherapie vanuit de thuissituatie kan u helpen om activiteiten die voor u belangrijk zijn verder te verbeteren. Intensief oefenen is hierbij van essentieel belang. Na ongeveer drie maanden (na de beroerte) wordt duidelijk in hoeverre herstel is opgetreden. Na deze periode kunnen vaardigheden nog wel verbeteren mits er regelmatig wordt geoefend.

Fysiotherapie kan zowel aan huis als in de praktijk geschieden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voorbeelden van aspecten waar u met een fysiotherapeut aan werkt zijn: uw loopvaardigheid (met of zonder hulpmiddel), uw conditie, spierkracht en balans. Uiteraard zijn deze aspecten gebaseerd op persoonlijke, haalbare doelstellingen.

Onder deze klacht valt ook: cerebro vasculair accident, hersenbloeding