Effectief bij lokale pijnklachten (met name peesstructuren)

Effectieve Shockwave Therapie

Shockwave therapie is een aanvullende therapievorm die toegepast wordt bij zeer geconcentreerde, lokale pijnklachten, met name in peesstructuren. Als fysiotherapeut maken we gebruik van het stimuleren van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. In peesstructuren is dit zelf herstellend vermogen van nature minder aanwezig, waardoor een behandeling middels shockwave therapie een extra mogelijkheid biedt om deze vaak wat moeilijk behandelbare aandoeningen te verminderen.

Shockwave therapie biedt nieuwe mogelijkheden

Shockwave therapie stimuleert de zelf herstellende werking van het lichaam in gebieden waarin het niet vanzelfsprekend is dat dit gemakkelijk en snel gebeurt. De werking van shockwave therapie verloopt door middel van het toedienen van de hoogenergetische golven die het apparaat afgeeft. Als fysiotherapeut behandelen wij met de behandelkop over en op de pijnlijke plek in jouw lichaam.

De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Hierop reageert het lichaam door het vrijmaken van verschillende herstel bevorderende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel.

Indicaties voor shockwave therapie

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van diverse klachten, onder andere een tennis- of golferselleboog, pijnlijke nek, schouder en/of rug (langdurig en bijna altijd op dezelfde plek), schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn rondom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool.

Na gemiddeld drie tot vier behandelingen merk je al het resultaat. Bewegen gaat makkelijker en de pijn neemt af.

Nb: Naast deze lokale en gerichte behandelmethode is het uiteraard van groot belang om te kijken naar de oorzaak van het ontstaan van de klachten. We kijken hierbij altijd naar de diverse mogelijke oorzaken. Hierbij valt onder andere te denken aan de verhouding tussen belasting-belastbaarheid, houding, stand, beweging en mobiliteit van de gewrichten, stabiliteit e.d.