Voet vormt geheel met houding- en bewegingsapparaat

Effectieve behandeling door de podoloog

Podologie betekent “voetkunde”. De voet staat daarbij niet op zichzelf, maar vormt een geheel met de rest van het houding- en bewegingsapparaat, zoals uw knieën, heupen, rug en nek. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. De podoloog werkt samen met de fysiotherapeuten vanuit een multidisciplinaire benadering voor de beste behandeling bij jouw klacht.

Uitgebreid onderzoek en deskundig advies

De podoloog herkent en behandelt klachten aan jouw voeten en houding die te maken hebben met de stand van jouw voeten. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico’s bij) de kindervoet in de groei.

De meest voorkomende voetklachten

  • voorvoetpijn/pijn onder de middenvoet
  • hielpijn
  • instabiele enkels
  • afwijkende vormen en standen van de voet
  • verminderde beweeglijkheid van voet of enkel
  • teenklachten

Ook pijn op andere plekken in het lichaam kan komen door een verkeerde voetstand

Onderzoek en behandeling

Het onderzoek start met een inleidend gesprek met betrekking tot de voorgeschiedenis van de klachten en de momenten waarop de klachten zich uitten. Wij vragen jou een aantal van jouw schoenen mee te nemen (bijv. werk- of sportschoenen).

De podoloog kijkt naar de stand van het gehele lichaam, beginnend bij jouw voeten. Hij gebruikt hiervoor diverse meetapparatuur zoals een scan en een voetspiegel. Hierna volgt een functieonderzoek om de gewrichten van heup, knie, enkel en voetgewrichten te testen en om te kijken of er een bewegingsbeperking of juist hypermobiliteit aanwezig is.

Als blijkt dat het dragen van een zool kan bijdragen aan het herstel van jouw klachten, zijn deze binnen een aantal weken na het consult klaar.

Verwijzing

Je kunt met of zonder verwijzing van een arts naar een podoloog. Sommige verzekeraars vragen een verwijzing om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Onder deze specialisatie valt ook: Podotherapie, voetkunde