Effectieve revalidatie van uw voorste kruisband

Revalideren na een VKB letsel en na een VKB reconstructie behoort tot de specialisaties van onze fysiotherapeuten. De fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Iburg werken met protocollen, er vindt een aantal meetmomenten en evaluaties plaats zodat het gehele proces van revalidatie vastgelegd wordt.
Fysiotherapeut specialist Fysiotherapie Iburg

Specialisten onder één dak

Afspraak Fysiotherapie Iburg

Binnen 24 uur een behandeling

Nieuwste technieken fysiotherapieI iburg

Behandeling volgens nieuwste technieken

Goed van uw klachten af

U kunt terecht van maandag t/m donderdag (7:30 tot 21:00 uur), vrijdag (7:30 tot 18:00 uur) en zaterdag (8:00 tot 16:00 uur). Wij hebben een goed bereikbare fysiotherapie in Rotterdam, Hillegersberg-Terbregge, en Kralingen.  

Fysiotherapie Iburg heeft met alle zorgverzekeraars een contract. U wordt ook zonder verwijzing van uw huisarts en/of specialist direct geholpen.
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Fysiotherapie Iburg staat al vanaf 1993 voor kwaliteit. Kwaliteit in behandeling, professionaliteit en communicatie. Zo helpen wij onze klanten snel en effectief van hun klachten af.

Effectieve revalidatie van uw voorste kruisband bij Fysiotherapie Iburg in Rotterdam

Letsels van de voorste kruisband (VKB) behoren tot de meest voorkomende intra-articulaire bandletsels. Bovendien behoren ze bij de ernstigere letsels, omdat de VKB een essentiële rol vervult bij de functie van de knie. Een gescheurde voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel. Het komt veelvuldig voor bij zaal-, veld- en contactsporten (voetbal, hockey, handbal, korfbal) en hoog energetische sporten (skiën, motorcross). Het verdraaien van de knie wordt vaak aangegeven als oorzaak. Meestal gebeurt dit bij onverwachte momenten waarbij de spieren geen controle hebben over het been.

Oorzaken gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband (VKB) is één van de grote gewrichtsbanden (weefselbanden) die het dijbeen met het scheenbeen verbindt. Uw voorste kruisband kan scheuren als u een directe klap op uw knie krijgt. Andere oorzaken zouden kunnen zijn:

  • De knie strekt verder dan zou moeten;
  • U stopt plotseling met rennen;
  • U landt op een gestrekt been;
  • Uw knie verdraait terwijl uw voet op de grond blijft staan

Kenmerken gescheurde voorste kruisband

Als u uw voorste kruisband scheurt, dan zal u waarschijnlijk een scherpe, intense pijn voelen of een luide “plop” of “knak” horen. Mogelijk bent u zelfs niet in staat om op het geblesseerde been te staan omdat uw kniegewricht uw gewicht niet kan dragen.

Onderzoek bij voorste kruisband letsel

Als u eerst Fysiotherapie Iburg in Rotterdam bezoekt, zal uw therapeut een grondig onderzoek doen waarin uw gezondheidsgeschiedenis wordt bekeken. Uw therapeut zal u vragen of u bovenstaande oorzaken heeft ervaren en/of een sterke zwelling rond de knie zag in de eerste paar uur na het letsel. Uw fysiotherapeut zal ook speciale onderzoeken doen om de waarschijnlijkheid van een gescheurde voorste kruisband vast te stellen. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld de Lachman/voorste schuiflade test doen, waarbij de specialist uw knie buigt en voorzichtig aan het onderbeen trekt. Een andere test is de “pivot shift”, waarbij de fysiotherapeut voorzichtig uw knie tegelijkertijd buigt en draait. Tijdens dit onderzoek bij de voorste kruisband kan u een onprettig gevoel of instabiliteit ervaren. Dit is normaal. Daarnaast kan de fysiotherapeut meer onderzoeken doen om mogelijke schade aan andere delen van uw knie te beoordelen.

Hoe kan een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen bij een gescheurde voorste kruisband?

Zodra een gescheurde voorste kruisband is vastgesteld, zult u samen met uw chirurg en fysiotherapeut beslissen of u geopereerd zult worden of dat u kunt proberen om te herstellen zonder een operatie.

Behandeling voor de operatie

Voor de operatie kan de fysiotherapeut helpen om de zwelling te verminderen, uw dijspieren (quadriceps) te versterken en het bewegingsbereik van uw knie te vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat deze verbetering voor de operatie tot betere resultaten na de operatie leidt.

Behandeling na de operatie

Na de operatie volgen de fysiotherapeuten de richtlijnen voor kniestabiliteit en bewegingsproblemen voor een optimaal herstel. U bent klaar om weer te gaan sporten of werken als u geen pijn of zwelling meer ervaart, u geen gevoel van instabiliteit meer heeft tijdens de activiteiten en dat de kracht van uw quadriceps weer 90% is.

Behandeling zonder operatie

Onderzoek toont aan dat een specifieke groep patiënten succesvol kunnen zijn zonder een operatie. Deze groep patiënten heeft alleen letsel aan de voorste kruisband en ervaart geen momenten van “doorzakken” na het begin van het VKB letsel. Als er wordt besloten om uw VKB niet te laten opereren, dan zal uw fysiotherapeut met u werken aan het herstel van spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Revalidatie na voorste kruisband letsel

Revalideren na een VKB letsel en na een VKB reconstructie behoort tot de specialisaties van onze fysiotherapeuten. De fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Iburg werken met protocollen, er vindt een aantal meetmomenten en evaluaties plaats zodat het gehele proces van revalidatie vastgelegd wordt. Rekening houdend met uw specifieke belastingseigenschappen en hulpvraag wordt er gericht en functioneel getraind in onze oefenruimte om de knie in het algemeen dagelijks functioneren en in sport- en/of ontspanningssituaties zo optimaal mogelijk te kunnen belasten.

De expertise en de specifieke oefenapparatuur waarover Fysiotherapie Iburg beschikt dragen bij aan een uitstekende revalidatie van jouw knie.

Effectieve behandeling van uw klachten!

Daarom Fysiotherapie Iburg

Specialisten onder één dak

Kortere behandeltijd

Snellere resultaten

Contract met alle zorgverzekeraars

Ook zonder doorverwijzing direct geholpen

Afspraak binnen 24 uur

Vertrouwd door velen

Een maand geleden kwam ik terecht bij Fysio Iburg met een liesblessure. Hier loop ik al een jaar mee rond, verschillende behandelingen geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Na echter 3 behandelingen bij Arnold waren mijn klachten verdwenen. Ik ben de praktijk daarom zeer dankbaar voor hun kundige behandelingen. Hierdoor kan ik weer sporten zoals voorheen!
Milan Frenk
Super goed en kundig geholpen door Kate. Had een schouderblessure. Goeie oefeningen meegekregen en na een paar weken blessure/pijn vrij. Wel de oefeningen blijven doen om de schouder sterk te houden. Fysio Iburg Rotterdam zou ik aanraden.
Frank van Hemert
Super behandeling gehad van Farid. Kwam binnen met flinke rug- en schouderpijn, combinatie van dry needling en ouderwets kraken, volgende dag ging het alweer veel beter. Super!
Eelco Schuller
Heel erg goed en professioneel van al langdurig bestaande heupklachten afgeholpen. Duidelijke uitleg en vriendelijke prettige behandelaar. Korte wachttijden.
Antoine van Nassau
Vanwege het vele thuiswerken, slechte houding en stress had ik veel last van mijn schouder en nek. Samen met Fysio Iburg heb ik een plan gemaakt, waarin behandeling en oefeningen binnen een korte termijn hebben gezorgd voor enorm veel verbetering. Ik ben zeer tevreden!
Loes Groenendijk
Sinds ik onder behandeling ben bij deze praktijk ben ik sneller hersteld van me blessures, dan bij vorige fysiotherapeuten. Zeer gespecialiseerde mensen die veel verschillende soorten behandelingen geven, voor elke blessure een bijpassende behandeling. Een echte aanrader!
Maxine Sapulette

Afspraak met onze fysiotherapie maken

Uitgelichte specialisaties van onze fysiotherapie

Manuele Therapie

Het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding.

Dry Needling

Door middel van een speciale techniek worden triggerpoints aangeprikt en raken op die manier snel ontspannen.

Shockwave

Aanvullende therapievorm die wordt toegepast bij zeer geconcentreerde, lokale pijnklachten.

Sportfysiotherapie

Creëren van de juiste voorwaarden om te kunnen voldoen aan de eisen die vanuit de sport worden gevraagd.

Hardloopanalyse

Door een goede hardlooptechniek aan te leren kunnen klachten verminderd en/of voorkomen worden.

Echografie

Hoogfrequente geluidsgolven worden het lichaam ingestuurd en door het onderliggende weefsel teruggekaatst.