Voor verbetering bewegingsvrijheid en afname pijnklachten

Effectieve Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen, waarbij de wervelkolom een centrale rol speelt. Hiervoor maakt de manueel therapeut gebruik van een aantal specifieke technieken. De effecten van manuele therapie zijn gericht op verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijnklachten.

Beweeglijkheid van wervelkolom en gewrichten

Manuele therapie is het door middel van manuele (handmatige) technieken verbeteren van het functioneren van wervelkolom en gewrichten. De manuele technieken kunnen grofweg in twee varianten worden ingedeeld, mobilisatietechnieken en manipulaties.

Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot; het bewegen zal weer makkelijker gaan. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Klachten die een manueel therapeut kan behandelen

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid
  • heupklachten

 

Een manueel therapeut heeft naast de opleiding fysiotherapie een opleiding tot manueel therapeut gevolgd en heeft daarmee extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie en manuele vaardigheden (bijvoorbeeld het ‘manipuleren’). Hiermee onderscheidt manuele therapie zich van algemene fysiotherapie, hoewel beide vakgebieden elkaar grotendeels overlappen. Over het algemeen wordt manuele therapie vaak gecombineerd met oefentherapie en/of andere specialisaties.