Echografie

De echografie van het bewegingsapparaat staat internationaal bekend als MSU, Musculo Skeletaal Ultrasound. Deze vorm van echografie wordt ook steeds vaker toegepast door fysiotherapeuten. De fysiotherapeut gebruikt de echografie als aanvullende diagnostiek en om de effecten van de behandeling (tussentijds) te evalueren. Hierdoor kan gerichter behandeld worden.
Fysiotherapeut specialist Fysiotherapie Iburg

Specialisten onder één dak

Afspraak Fysiotherapie Iburg

Binnen 24 uur een behandeling

Nieuwste technieken fysiotherapieI iburg

Behandeling volgens nieuwste technieken

Snel van uw klachten af

U kunt terecht van maandag t/m donderdag (7:30 tot 21:00 uur), vrijdag (7:30 tot 18:00 uur) en zaterdag (8:00 tot 16:00 uur). Wij hebben een goed bereikbare fysiotherapie in Rotterdam, Hillegersberg-Terbregge, en Kralingen.  

Fysiotherapie Iburg heeft met alle zorgverzekeraars een contract. U wordt ook zonder verwijzing van uw huisarts en/of specialist direct geholpen.
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Fysiotherapie Iburg staat al vanaf 1993 voor kwaliteit. Kwaliteit in behandeling, professionaliteit en communicatie. Zo helpen wij onze klanten snel en effectief van hun klachten af.

Echografie bij Fysiotherapie Iburg in Rotterdam

Een kijkje in het bewegend lichaam

Per 1 januari 2019 hebben wij de mogelijkheid om, zo nodig, een echo te maken als aanvulling op de intake en het lichamelijk onderzoek.

Hoe werkt echografie

Echografie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Deze worden het lichaam ingestuurd en door het onderliggende weefsel teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in een elektronisch signaal, waardoor het zichtbaar wordt op een monitor. Zo kan de behandelaar het weefsel rondom een gewricht beoordelen en eventuele afwijkingen ontdekken. Bij röntgen en MRI gebeurt dit als een plaatje, bij echografie kan ook een filmpje worden gemaakt.

Elk onderzoek wordt volgens protocol uitgevoerd. De beelden worden in de vorm van foto’s en filmpjes vastgelegd, zodat de beelden bij een evt. vervolgonderzoek kunnen worden vergeleken. Echografie is niet schadelijk voor het lichaam, er wordt immers geen gebruik gemaakt van straling, zoals bij het maken van een röntgenfoto of een ct-scan.

Voordelen van het maken van een echo

 • Inzicht in weefselschade
  Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in gewrichten, pezen en spieren. Zo kan in beeld gebracht worden of er sprake is van een zwelling of irritatie van het betreffende weefsel. Ook kan er vastgesteld worden of er sprake is van een onderbreking van de continuïteit van bijvoorbeeld spier- of peesweefsel, gewrichtsbanden of bot.
 • Dynamisch gedrag van pezen
  Met echo is het mogelijk om een filmpje te maken van bepaalde bewegingen. Op die manier kan het bewegingsgedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld worden. Dit is een groot voordeel vergeleken met de MRI, waarbij dit niet mogelijk is.
 • Meer gericht fysiotherapeutisch behandelplan
  Het behandelplan van de fysiotherapeut wordt mede bepaald door de aanwezige gegevens over de te behandelen klacht. Voorbeelden zijn: de verwijzing van de (huis)arts, röntgenverslagen en andere onderzoeksverslagen van medisch specialisten of een andere deskundige. Niet altijd zijn deze gegevens aanwezig. De fysiotherapeut maakt het behandelplan op basis van een uitgebreide anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Bij twijfel kan beeldvormend onderzoek middels echo een toegevoegde waarde hebben en zorgen voor een beter afgestemd behandelplan. Een meer gerichte training/behandelkeuze kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen efficiënter en sneller verloopt en de patiënt sneller klachtenvrij is!
 • Inzicht in herstelprocessen
  Het inzicht in herstelprocessen van een aangedane structuur wordt middels echografie duidelijker. Het herstelproces kan daardoor beter gevolgd worden. Met name voor de beoordeling van de belastbaarheid van spier- en peesweefsel is dit heel zinvol. De keuze van de juiste lokale fysiotherapeutische behandeling en trainingsvorm is hiervan afhankelijk.
 • Efficiëntie van verwijsbeleid
  Door de aangedane structuur van het bewegingsapparaat met echografie te onderzoeken, kunnen afwijkingen worden aangetoond en/of uitgesloten waardoor de patiënt gerichter kan worden behandeld of doorverwezen naar de juiste medicus, dan wel paramedicus. Het totale revalidatieproces kan op deze manier sneller en efficiënter verlopen.

Toepassingen van de echografie

Echografie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt:

 • Spieren: scheuren, littekens, kalkafzetting, zwelling
 • Pezen: scheuren, degeneratie, kalkafzetting, irritatie of zwelling
 • Slijmbeurzen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkafzetting
 • Gewrichtsbanden: scheuren, verdikkingen, irritatie of zwelling
 • Gewrichtskapsels: ontstekingen, scheuren, verdikkingen of zwelling
 • Kraakbeen: schade en dikte
 • Meniscus: (oppervlakkige) scheuren of cystes
 • Botten: losse botfragmenten, breukjes, indeukingen of groeischijven
 • Zenuwen: ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel of beweeglijkheid van de zenuw

Procedure voor een echografisch onderzoek

De procedure en kosten van echografisch onderzoek zijn afhankelijk van degene die de echo aanvraagt en de tijd die geïnvesteerd moet worden in eventueel aanvullende verslaglegging.

Verwijzing door de arts

Als het onderzoek geschiedt na verwijzing door een huis- c.q. sportarts of specialist, wordt het onderzoek geïntegreerd in een fysiotherapeutisch consult en als zodanig gedeclareerd. Dit wordt vergoed overeenkomstig de polisvoorwaarden van uw verzekering. Uw verwijzer ontvangt een verslag.

Verzoek via een collega fysiotherapeut

Indien een collega fysiotherapeut een verzoek doet voor een echografisch onderzoek met een specifieke vraagstelling, dan wordt dit onderzoek uitgevoerd en geïntegreerd in een reguliere behandeling en ontvangt u en uw fysiotherapeut de uitkomst van het onderzoek en een advies m.b.t. tot de behandeling. Indien er een verzoek is van een collega fysiotherapeut buiten ons centrum en er zijn geen nadere gegevens bekend wordt de procedure van directe toegankelijkheid fysiotherapie toegepast.

Directe toegankelijkheid fysiotherapie

Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt het echografisch onderzoek geïntegreerd in een reguliere behandeling. Voorafgaand aan het onderzoek vindt altijd een screening en een regulier fysiotherapeutisch onderzoek plaats. Uw huisarts wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Niet verzekerd

Indien u niet aanvullend bent verzekerd of de aanvullende verzekering is niet meer toereikend dan worden de kosten bij u in rekening gebracht. De kosten hiervan zijn op te vragen en na te lezen in onze tarievenlijst.

Synoniemen: Echoscopie, MSU, Musculo Skeletaal Ultrasound

Effectieve behandeling van uw klachten!

Daarom Fysiotherapie Iburg

Specialisten onder één dak

Kortere behandeltijd

Snellere resultaten

Contract met alle zorgverzekeraars

Ook zonder doorverwijzing direct geholpen

Afspraak binnen 24 uur

Vertrouwd door velen

Een maand geleden kwam ik terecht bij Fysio Iburg met een liesblessure. Hier loop ik al een jaar mee rond, verschillende behandelingen geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Na echter 3 behandelingen bij Arnold waren mijn klachten verdwenen. Ik ben de praktijk daarom zeer dankbaar voor hun kundige behandelingen. Hierdoor kan ik weer sporten zoals voorheen!
Milan Frenk
Super goed en kundig geholpen door Kate. Had een schouderblessure. Goeie oefeningen meegekregen en na een paar weken blessure/pijn vrij. Wel de oefeningen blijven doen om de schouder sterk te houden. Fysio Iburg Rotterdam zou ik aanraden.
Frank van Hemert
Super behandeling gehad van Farid. Kwam binnen met flinke rug- en schouderpijn, combinatie van dry needling en ouderwets kraken, volgende dag ging het alweer veel beter. Super!
Eelco Schuller
Heel erg goed en professioneel van al langdurig bestaande heupklachten afgeholpen. Duidelijke uitleg en vriendelijke prettige behandelaar. Korte wachttijden.
Antoine van Nassau
Vanwege het vele thuiswerken, slechte houding en stress had ik veel last van mijn schouder en nek. Samen met Fysio Iburg heb ik een plan gemaakt, waarin behandeling en oefeningen binnen een korte termijn hebben gezorgd voor enorm veel verbetering. Ik ben zeer tevreden!
Loes Groenendijk
Sinds ik onder behandeling ben bij deze praktijk ben ik sneller hersteld van me blessures, dan bij vorige fysiotherapeuten. Zeer gespecialiseerde mensen die veel verschillende soorten behandelingen geven, voor elke blessure een bijpassende behandeling. Een echte aanrader!
Maxine Sapulette

Afspraak met onze fysiotherapie maken

Uitgelichte specialisaties van onze fysiotherapie

Manuele Therapie

Het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding.

Dry Needling

Door middel van een speciale techniek worden triggerpoints aangeprikt en raken op die manier snel ontspannen.

Shockwave

Aanvullende therapievorm die wordt toegepast bij zeer geconcentreerde, lokale pijnklachten.

Sportfysiotherapie

Creëren van de juiste voorwaarden om te kunnen voldoen aan de eisen die vanuit de sport worden gevraagd.

Hardloopanalyse

Door een goede hardlooptechniek aan te leren kunnen klachten verminderd en/of voorkomen worden.

Echografie

Hoogfrequente geluidsgolven worden het lichaam ingestuurd en door het onderliggende weefsel teruggekaatst.