Minder benauwd, meer uithoudingsvermogen en betere kwaliteit van leven

Effectieve longrevalidatie

Mensen met longproblematiek krijgen het snel benauwd bij inspanning. Dat weerhoudt ze er vaak van in beweging te blijven. Een beweegprogramma op maat helpt mensen deze spiraal te doorbreken. Speciaal voor mensen met deze klachten is het longrevalidatie programma ontwikkeld. Je doorloopt het beweegprogramma samen met een geregistreerd fysiotherapeut van Fysiotherapie Iburg.

Bewegen geeft lucht

De gespecialiseerde fysiotherapeut is verantwoordelijk voor de behandeling en begeleiding van patiënten met een longaandoening. Hierin wordt onderscheid gemaakt in de behandeling van COPD, Astma en andere long gerelateerde klachten. Tijdens het beweegprogramma werk je samen met de fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het programma heeft als doel het ervaren van minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en een verbetering in kwaliteit van het dagelijks leven.

Behandelverloop

Er kan op verschillende manieren aangemeld worden voor longrevalidatie, bijvoorbeeld via de huisarts of longarts. Het is wel van belang dat er een longfunctietest is gedaan en dat je een verwijsbrief hebt van jouw behandelend specialist.

In het eerste uitgebreide intakegesprek met jouw fysiotherapeut bekijk je samen welke hinder je in het dagelijkse leven van jouw longaandoening ondervindt. Er wordt tevens uitgebreid gevraagd naar jouw belastings- en belastbaarheidspatroon (wat doe je over een dag aan activiteiten en rust). Het is belangrijk om een goed overzicht te krijgen van jouw klachten tijdens verschillende activiteiten.

In de tweede afspraak worden er verschillende testen afgenomen. Er wordt gekeken wat jouw hulpvraag is en welke behandeling het best bij jou past. Nadat er over deze zaken duidelijkheid is verkregen, worden er, in overleg, behandeldoelen opgesteld en wordt er een behandelplan gemaakt.

De meest voorkomende behandeldoelen bij mensen met longproblemen

    • bevorderen van de mucusklaring (ophoesten)
    • verbeteren van het inspanningsvermogen
    • verminderen van dyspneu (kortademigheid)
    • verbeteren van kwaliteit van het dagelijks leven

 

Gedurende de behandeling houdt de fysiotherapeut jouw vorderingen nauwlettend in de gaten en wanneer de behandeldoelen behaald zijn, informeert jouw fysiotherapeut je over de mogelijkheden van nazorg om de behaalde effecten te behouden.