De relatie tussen slaap en spierherstel

In deze blog leggen we uit wat de optimale relatie is tussen slaap en spierherstel.
Blog gepubliceerd op 6 november 2024

Hoe belangrijk is slaap voor spiergroei?

Wat spieropbouw betreft is rust de meest onderschatte factor,’ zegt de Britse bewegingswetenschapper en krachtcoach Ian Mellis. ‘De meeste mannen die spieren willen opbouwen hebben het idee dat ze zoveel mogelijk moeten trainen. En dat klopt niet.’ Fysiologen kunnen je haarfijn uitleggen waarom dat idee niet klopt. Training prikkelt je spiergroei, maar je voeding en je hormonen bepalen hoe goed je lichaam naar die trainingsprikkel luistert. Twee cruciale hormonen die de spieropbouw bepalen zijn testosteron en groeihormonen, en beiden hormonen maak je vooral aan als je slaapt. Hoe beter en meer je slaapt, des te meer testosteron en groeihormonen er in je lichaam circuleren. Andersom, als je slecht slaapt of te weinig, dan zal je afgifte van die hormonen kelderen. Onderzoekers van de National University of Singapore hebben bijvoorbeeld berekend dat met elk uur dat je extra slaapt je testosteronspiegel met 13 procent stijgt.

Heeft een gebrek aan slaap invloed op spiergroei?

Slaaptekort zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid anabole hormonen minder wordt, en de hoeveelheid katabole hormonen toeneemt. Hierdoor krijg je spier-afname, minder spieropbouw bij hard trainen en een slechter herstelvermogen na trainen. De schatting is dat je bij slaaptekort ongeveer dubbel zoveel tijd nodig hebt om te herstellen na een zware training.

Hoeveel slaap is nodig voor spiergroei?

De gemiddelde volwassene heeft elke nacht ongeveer 7-9 uur slaap nodig. En al helemaal als je je spiermassa wil vergroten of lichaamssamenstelling wil veranderen. Een goede nachtrust voor en na elke training zorgt ervoor dat je alle voordeel uit je inspanningen haalt. Is zes uur slaap genoeg om spieren op te bouwen? Niet echt. Als je moeite hebt om elke nacht regelmatig een stevige zeven uur rust te halen, dan is het hoog tijd om je slaap prioriteit te geven. Probeer enkele van de onderstaande aanbevelingen om meer slaap te krijgen.

Slaaptekort en sportblessures

Onderzoek heeft laten zien dat hoe minder atleten slapen, hoe groter de kans op blessures. Atleten met 5 uur slaap per dag tegenover atleten die 9 uur slapen per dag hebben bijna 60% meer kans op een blessure tijdens een seizoen. En we weten allemaal: een blessure betekent downtime en dus geen progressie. Dit betekent dat je een hele periode perfect zou kunnen trainen en alle mogelijke progressie mee zou kunnen pakken, maar als jij de dag voor je een wedstrijd hebt waarbij conditie komt kijken, minder dan 6 uur slaapt, je nooit tot maximaal zal kunnen gaan. Wederom geldt dit natuurlijk ook voor krachttraining; ook bij krachttraining zien we na verloop van tijd vermoeidheid opbouwen; de latere sets in je workout worden onder andere om die reden minder efficiënt; aansturing van spieren loopt minder vloeiend en vermoeidheid stapelt op. Meer slaap kan hier zeer positieve effecten op hebben, waardoor je trainingen efficiënter worden, wat wéér leidt tot potentieel meer progressie. We zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethodes, betere periodisaties, betere oefeningen en apparaten, nieuwe supplementen, het optimaal timen van voeding, betere schaatsen of zwempakken, betere voetbalschoenen, betere handvaten voor een kabelrek, betere lifter-shoes, … sommigen van deze effecten zullen nauwelijks significant zijn op zichzelf, maar die paar procenten winst kan het verschil maken tussen jou en je competitie. Een van de best bewezen legale supplementen, creatine, kan een 5 tot 10% boost geven; Realiseer je dus hoe enorm 20 tot 30 % is…

Het effect van sport op stemming gedurende de nacht

Sport verbetert de stemming en kan zo de slaap gunstig beïnvloeden. Regelmatig sporten vermindert de REM-slaap wat op den duur een antidepressief effect heeft. Het effect van sport op stemming en ook slaap verloopt via verhoging van brain-derived neurotrphic factor (BDNF).

Tips en tricks om meer en beter te slapen:

  • Mik op ongeveer 8 uur slaap per nacht.
  • Zorg voor goed verduisterende gordijnen.
  • Om goed in te slapen is het belangrijk om niet teveel prikkels om je heen te hebben in het laatste halfuur voordat je gaat slapen, dus wees voorzichtig met schermen en geluid.
  • Pas op met koffie. De halfwaardetijd (hoe lang het duurt voordat de cafeïne voor de helft uit je systeem is) is gemiddeld 6 uur. Als je dus s ’ochtends veel koffie drinkt, heb je s ’avonds waarschijnlijk nog steeds veel cafeïne in je bloed. De ene persoon kan hier veel beter tegen dan de andere.
  • Pas op met grote schommelingen in je weekritme. Veel mensen hebben in het weekend een geheel ander ritme dan doordeweeks. Hierdoor kan het zijn dat je van zondag op maandag slecht slaapt, waardoor je je week al met een slaaptekort begint.
  • Zorg voor frisse lucht in de slaapkamer.
  • Alcohol heeft een oppeppend effect. Ondanks dat je er eerst soezig van wordt, krijg je na een paar uur een opleving. Veel mensen slapen daardoor slecht als ze (teveel) alcohol drinken.
  • Eet geen zware maaltijden s ‘avonds laat.
  • Piekergedrag en stress. Schrijf op wat je dwarszit (op een kladblok), zodat het uit je hoofd is.
Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Manuele therapie fysiotherapie Iburg

Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking kan aanzienlijk ongemak veroorzaken en uw dagelijkse activiteiten beperken. In dit blogbericht leggen we uit wat een slijmbeursontsteking in de heup precies is, wat de oorzaken zijn en hoe wij u kunnen helpen bij de behandeling van deze vervelende klacht.

Lees verder »
Cupping massage

Cupping massage gevaarlijk?

Mensen vragen zich vaak af of cupping massage gevaarlijk is, of het gezond is, of het pijn doet en waar het goed voor is. Dit is begrijpelijk, want het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat is cupping massage precies en waar is het goed voor? We leggen het uit!

Lees verder »

Hijama Cupping

Hijama: Een traditionele behandelwijze voor hedendaagse gezondheidsproblemen Hijama, ook bekend als cupping, is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die al meer dan 4000 jaar wordt toegepast. Dit proces helpt bij het verlichten van stagnaties in de meridianen en bevordert de algehele gezondheid.

Lees verder »
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
×

Heeft u vragen of wilt u direct met ons chatten? Klik op de knop hieronder!

× Hoe kan ik u helpen?