Knieblessure behandeling door fysiotherapie

Heeft uw last van een knieblessure en wilt u hulp van een fysio? Neem dan contact met ons op en plan een afspraak in!

Specialisten onder één dak

Binnen 24 uur een afspraak

Behandeling volgens nieuwste technieken

De beste fysiotherapie bij u in de buurt

U kunt terecht van maandag t/m donderdag (8:00 tot 21:00 uur) en vrijdag (8:00 tot 16:30 uur). Wij hebben een goed bereikbare fysiotherapie in Rotterdam, Hillegersberg-Terbregge, en Kralingen.  

Fysiotherapie Iburg heeft met alle zorgverzekeraars, behalve met Zorg en Zekerheid, een contract. U wordt ook zonder verwijzing van uw huisarts en/of specialist direct geholpen.
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Fysiotherapie Iburg staat al vanaf 1993 voor kwaliteit. Kwaliteit in behandeling, professionaliteit en communicatie. Zo helpen wij onze klanten snel en effectief van hun klachten af.

Knieblessure behandeling door fysiotherapie in Rotterdam

Knieblessure

Knieklachten zijn erg vervelend. Normaal gesproken kan een knie soepel buigen, draaien en strekken. Heeft u een knieblessure dan is de knie pijnlijk, stijf en instabiel.

Hoe ontstaan knieklachten, wat zijn de voorkomendste knieblessures en hoe komt u er van af? Lees het hier.

Welke knieblessures zijn er?

Er zijn veel verschillende knieblessures. Dit zijn de vaakst voorkomende.

1. De gescheurde kruisband

Elke knie bevat twee kruisbanden, de voorste kruisband en de achterste kruisband. Ze bevinden zich centraal in het kniegewricht en hun belangrijkste functie is zorgen voor stabiliteit. Eenvoudig gezegd houden de kruisbanden het scheenbeen en het bovenbeen bij elkaar en zorgen ze ervoor dat de benen niet te ver naar binnen, naar buiten of opzij kunnen worden bewogen.

Door een verkeerde beweging, zoals een verdraaiing of als u zich verstapt kunnen de kruisbanden beschadigen en oprekken, inscheuren of in ernstige gevallen zelfs helemaal afscheuren.

Veel mensen beschrijven een ploppend of knakkend gevoel in hun knie waarna snel een pijnlijke zwelling ontstaat en de knie niet goed meer kan worden belast. De ergste pijn neemt relatief snel af, maar wordt erger wanneer u gaat bewegen. Bij het lopen heeft de knie de neiging naar de zijkant te bewegen.

2. Knieblessure aan de meniscus

De meniscus is een schijfje elastisch kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er 2, tussen het bovenbeen en het onderbeen. Ze vangen schokken op en zijn belangrijk om de knie soepel te kunnen bewegen. Daarnaast helpt de meniscus de knie stabiel te houden bij draaiende bewegingen.

Een meniscus kan beschadigd raken of scheuren door een plotselinge beweging tijdens het sporten of door slijtage. Een beschadigde of gescheurde meniscus geeft klachten zoals pijn bij het lopen, traplopen en staan. Die pijn voelt u voornamelijk aan de zijkant van de knie. Ook wordt de knie meestal dikker doordat er zich vocht in op gaat hopen. Dit kan de pijn verergeren.

In sommige gevallen kan de knie op slot gaan. Dit gebeurt als een stukje van de meniscus losraakt en klem komt te zitten in het kniegewricht. Hierdoor kunt u de knie niet meer goed bewegen.

3. Beschadigde kniebanden

Naast kruisbanden bevinden zich in het kniegewricht andere kniebanden die het dijbeen en het scheenbeen met elkaar verbinden. De kniebanden kunnen beschadigd raken als de knie aan de binnenkant wordt geraakt, te snel naar buiten toe draait of als de knie te snel uitgestrekt wordt. Hierdoor komt er veel spanning te staan op de buitenkant van de knie en kan de knieband beschadigen. Kniebanden kunnen net als de kruisbanden verrekt raken, gedeeltelijk of in zijn geheel afscheuren.

Gescheurde kniebanden geven pijnklachten, en de knie kan gaan opzwellen. Soms kan de knie instabiel en wankel aanvoelen. Belasting en bewegen is moeilijk en kan pijnlijk zijn.

4. Overbelaste knieblessure

Door een knie teveel te belasten, bijvoorbeeld tijdens het werk of bij het sporten kan de knie overbelast raken. Zo kunt u last krijgen van een zogenaamde lopersknie door teveel wandelen of te fietsen. U voelt dan een stekende, zeurende pijn aan de buitenkant van de knieschijf. Soms wordt de knie dik en kan er een zwelling ontstaan.

Een variant op de lopersknie is de springersknie, waarbij de pijn voornamelijk aan de binnenkant, zijkant en bovenkant van de knie gevoeld wordt. Sporten zoals volleybal of basketbal geven een verhoogd risico op dit type overbelasting.

Overbelasting kan ook veroorzaakt worden door verkeerde belasting door een afwijkende stand van de knieën of voeten. Neem overbelasting altijd serieus, de klachten kunnen verergeren als u niet goed naar uw lichaam luistert.

5. Artrose

Artrose in de knie zorgt ervoor dat het kraakbeen in uw knie verandert en dunner wordt. Dit geeft pijnklachten en de knie kan stijf worden. Tijdens beweging kan het gewricht kraken. Ook kan er zich vocht ophopen waardoor de knie gaat zwellen en kunnen er na verloop van tijd ontstekingen ontstaan in het kniegewricht.

Wat is een acute knieblessure?

Een acute knieblessure is een blessure die direct ontstaat nadat u valt, een misstap zet of een andere ongecontroleerde beweging maakt. De knie kan pijnlijk aanvoelen en dik worden.

In de meeste gevallen gaat het om een verstuikte of gekneusde knie en is er niet altijd behandeling nodig, de klachten gaan vanzelf na 6 á 12 weken over. Houdt u langere tijd last van klachten, dan kan er iets ernstigers aan de hand zijn en is een diagnose door een huisarts of fysiotherapeut wenselijk. In ernstigere gevallen is er misschien een operatie nodig.

Hoe ontstaat een knieblessure?

De meeste knieblessures ontstaan door een plotselinge of ongecontroleerde beweging zoals een verdraaiing of een verkeerde stap. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten, maar ook overbelasting of langdurig verkeerd bewegen kan een blessure veroorzaken. Dit kan komen door een ongelijke lengte of een afwijkende stand van de benen of doordat uw voeten bijvoorbeeld teveel naar binnen of buiten afwikkelen bij het (hard)lopen.

De klachten bij een knieblessure

Een knieblessure kan de volgende klachten geven:

 • Pijn direct of kort na een val of onverwachte beweging.
 • Pijn bij het bewegen.
 • De knie kan dik worden, dit hoeft niet meteen te gebeuren.
 • Er kan een roodpaarse of blauwe verkleuring optreden.
 • Strekken en buigen is moeilijk of lukt helemaal niet meer.
 • Lopen en traplopen gaat moeizaam of is te pijnlijk.
 • De knie kan warm worden.
 • Het gevoel dat u niet stevig op uw been staan en door uw knie zakt, krachtverlies.
 • Een tintelend gevoel.
 • De knie kan op slot gaan.

Niet alle klachten hoeven altijd tegelijkertijd aanwezig te zijn.

Wat te doen bij een knieblessure?

Heeft u een blessure opgelopen? Bij (acuut) knieletsel is het belangrijk om te koelen en in eerste instantie de knie rust te geven. Koelen kan door ijspakkingen op de pijnlijke plek te houden. Doe dit 2 á 3 keer per dag ongeveer 15 tot 20 minuten.

Als de ergste pijn afneemt is het belangrijk om weer te gaan bewegen. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar door lichte beweging houdt u de knie soepel. Door te lang niet te bewegen gaat de knie verder vastzitten wat niet goed is voor het herstel.

Als de klachten niet minder worden na een paar dagen, maak dan een afspraak bij een arts of een fysiotherapeut. Ook kunt u samen met de fysiotherapeut een oefenprogramma maken om op een goede manier te blijven bewegen. Wij kunnen u uitleggen hoe u de oefeningen moet uitvoeren zodat u ze daarna zelf thuis kunt blijven doen.

Hoe kan ik een knieblessure voorkomen?

Een blessure kan niet altijd voorkomen worden, maar met deze tips kunt u de kans op een knieblessure wel aanzienlijk verminderen:

 • Doe altijd een goede warming up en cooling down bij het sporten
  Een warming up bereidt uw lichaam voor op de komende inspanning en zorgt ervoor dat er extra zuurstof naar de spieren gaat waardoor beweging beter gaat. Door na een inspanning een cooling te down kunnen de spieren weer snel herstellen.
 • Let op de techniek
  Probeer te letten op uw techniek en de houding bij het sporten.
 • Bouw de intensiteit en de omvang van de trainingen niet te snel op
  Ga niet te snel en te veel trainen in korte tijd, maar bouw trainingen en oefeningen rustig op. In overleg met een fysiotherapeut kunt u een geschikt trainingsprogramma samenstellen.
 • Spierversterkende oefeningen
  Vaak is er sprake van een disbalans in bepaalde spiergroepen waardoor de spieren en het gewricht verkeerd belast worden. Door oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de spieren in en rondom de knie vermindert u de kans op blessures door overbelasting.
 • Juiste schoenen dragen
  Door de juiste schoenen te dragen tijdens het sporten worden de gewrichten minder belast. Deze dingen zijn vooral belangrijk: De schoenen moeten stevig zijn, een goede demping hebben in de zool en een lichte verhoging en een goede afwikkeling hebben zodat u makkelijk en efficiënt kunt bewegen.
Synoniemen: Knieletsel, Kniekwetsuur, Kniebeschadiging, Problemen met de knie en Knieongemak

Effectieve behandeling van uw klachten!

Daarom Fysiotherapie Iburg

Specialisten onder één dak

Kortere behandeltijd

Snellere resultaten

Contract met zorgverzekeraars

Ook zonder doorverwijzing direct geholpen

Afspraak binnen 24 uur

Vertrouwd door velen

Een maand geleden kwam ik terecht bij Fysio Iburg met een liesblessure. Hier loop ik al een jaar mee rond, verschillende behandelingen geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Na echter 3 behandelingen bij Arnold waren mijn klachten verdwenen. Ik ben de praktijk daarom zeer dankbaar voor hun kundige behandelingen. Hierdoor kan ik weer sporten zoals voorheen!
Milan Frenk
Super goed en kundig geholpen door Kate. Had een schouderblessure. Goeie oefeningen meegekregen en na een paar weken blessure/pijn vrij. Wel de oefeningen blijven doen om de schouder sterk te houden. Fysio Iburg Rotterdam zou ik aanraden.
Frank van Hemert
Super behandeling gehad van Farid. Kwam binnen met flinke rug- en schouderpijn, combinatie van dry needling en ouderwets kraken, volgende dag ging het alweer veel beter. Super!
Eelco Schuller
Heel erg goed en professioneel van al langdurig bestaande heupklachten afgeholpen. Duidelijke uitleg en vriendelijke prettige behandelaar. Korte wachttijden.
Antoine van Nassau
Vanwege het vele thuiswerken, slechte houding en stress had ik veel last van mijn schouder en nek. Samen met Fysio Iburg heb ik een plan gemaakt, waarin behandeling en oefeningen binnen een korte termijn hebben gezorgd voor enorm veel verbetering. Ik ben zeer tevreden!
Loes Groenendijk
Sinds ik onder behandeling ben bij deze praktijk ben ik sneller hersteld van me blessures, dan bij vorige fysiotherapeuten. Zeer gespecialiseerde mensen die veel verschillende soorten behandelingen geven, voor elke blessure een bijpassende behandeling. Een echte aanrader!
Maxine Sapulette

Afspraak met onze fysiotherapie maken

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Claudia
Dry Needling
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de behandeling (dry neelding) door Arnold bij Fysiotherapie Iburg. Ik kan het niet geloven dat ik binnen 5 behandelingen van al mijn klachten af ben terwijl ik al bij twee andere fysiotherapeuten was behandeld zonder resultaat.
Suthes Balasooriyan
Ondersteunend
Lees verder
Tweemaal een jaar gerevalideerd bij Joris na voorste kruisband reconstructies. Naast de uitstekende fysieke begeleiding om de knie zo sterk en stabiel mogelijk te maken, is het ook gewoon een fijn persoon om mee te werken. Daarnaast altijd ondersteunend in mijn (sport)doelstellingen, ook gedurende het herstel.
Danny Reijs
Hands-on gerichte aanpak
Lees verder
Ik was een maand of 2 geleden gevallen en had veel schouderklachten. Arnold zag me tobben in de gym en vroeg of ik schouderklachten had en vertelde daarna dat ie schouder specialist is. Dit was in het weekend en de maandag erop kon ik bij hem terecht. De behandeling is oncomfortabel maar met veel resultaat.
Gaby Veesaert
Dry needling
Lees verder
Maanden lang nek/schouder klachten gehad , verschillende behandelingen bij fysiotherapie en chiropractor gehad waar ik geen baat bij had. Tot ik bij Arnold kwam, ik heb maar slechts 2 behandelingen gehad waarbij 1x dry needling en finaly kracht vrij ! Topper
Milan Frenk
Liesblessure
Lees verder
Een maand geleden kwam ik terecht bij Fysio Iburg met een liesblessure. Hier loop ik al een jaar mee rond, verschillende behandelingen geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Na echter 3 behandelingen bij Arnold waren mijn klachten verdwenen. Ik ben de praktijk daarom zeer dankbaar voor hun kundige behandelingen. Hierdoor kan ik weer sporten zoals voorheen!
Rowena
Dry needling
Lees verder
Zeer tevreden over de behandeling! Mijn langdurige pijn in de schouder is binnen een dag na de eerste behandeling met dry needling aanzienlijk verminderd.
Martin de Mik
Rug klachten
Lees verder
Super goed! Ik heb/had een vrij complexe klacht in mijn rug na een liesbreuk. Lange tijd scheef gelopen van de pijn en daardoor begon zich al een scoliose te vormen. Inmiddels zaten mijn wervels en mijn heup ook vast en met geen mogelijkheid meer los te krijgen. Na één behandeling door Annemieke was de oorzaak gevonden en de nodige spieren losgemaakt.
Eelco Schuller
Ouderwets kraken
Lees verder
Super behandeling gehad van Farid. Kwam binnen met flinke rug- en schouderpijn, combinatie van dry needling en ouderwets kraken, volgende dag ging het alweer veel beter. Super!
Pieter de Jong
Hardloopanalyse
Lees verder
Hardloopanalyse is echt een aanrader om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Door intensieve training rugpijn en rechter heup behandeld en los gemaakt. Zeer goede behandeling en informatie over thuisoefeningen ontvangen die ik zelf kan gaan doen. De aangeleerde buikspieroefeningen hebben mijn prestaties verbeterd en klachten verholpen. Heb deze oefeningen nu blijvend in mijn trainingsprogramma opgenomen. Hebben brede kennis.
Loes Groenendijk
Nek & schouderklachten
Lees verder
Vanwege het vele thuiswerken, slechte houding en stress had ik veel last van mijn schouder en nek. Samen met Fysio Iburg heb ik een plan gemaakt, waarin behandeling en oefeningen binnen een korte termijn hebben gezorgd voor enorm veel verbetering. Ik ben zeer tevreden!
Yannick Duijster
Onderrug klachten
Lees verder
Na jarenlang last te hebben gehad van de onderrug, zijn mijn klachten aanzienlijk afgenomen dankzij de behandeling bij Iburg Fysiotherapie. Er is grondig gekeken naar de oorzaak van de klachten en vervolgens een duidelijk plan opgesteld.
Lars Roosken
Kracht & core training
Lees verder
Binnen 8 weken van een slepende blessure af waar ik al 9 maanden mee aan het tobben was dankzij een gedegen analyse, gerichte kracht- en coretraining en behandeling. Aanrader!
Monique Nat
Dry needling
Lees verder
Prima praktijk. Ik kon echt heel snel terecht en ik heb veel baat gehad bij de behandeling. Vooral de dry needling ben ik laaiend enthousiast over. Is een pijnlijke behandeling, maar helpt echt en is Arnold Iburg enorm bedreven in.
Eelco de Gast
Schouder klachten
Lees verder
Ik ben naar fysiotherapie Iburg gegaan met een zeer pijnlijke schouder na overbelasting. De fysiotherapeut heeft me al na 2 behandelingen van de pijn afgeholpen en kan mijn schouder nu weer volledig gebruiken. Ik wil deze fysiotherapeut aan iedereen aanbevelen. A Iburg is een zeer kundige fysiotherapeut.
Jente Goutier
Bovenrug & schouderklachten
Lees verder
Erg tevreden, al jaren klachten aan bovenrug en schouder en dankzij Arnold zijn de klachten nu onder controle. Prettige aanpak: Je hoeft jarenlangs wekelijks op de stoep staan, slechts een paar behandelingen en je merkt al resultaat.
Eelco de Gast
Schouderklachten
Lees verder
Ik ben naar fysiotherapie Iburg gegaan met een zeer pijnlijke schouder na overbelasting. De fysiotherapeut heeft me al na 2 behandelingen van de pijn afgeholpen en kan mijn schouder nu weer volledig gebruiken. Ik wil deze fysiotherapeut aan iedereen aanbevelen. A Iburg is een zeer kundige fysiotherapeut.
Yannick Duijster
Onderrug klachten
Lees verder
Na jarenlang last te hebben gehad van de onderrug, zijn mijn klachten aanzienlijk afgenomen dankzij de behandeling bij Iburg Fysiotherapie. Er is grondig gekeken naar de oorzaak van de klachten en vervolgens een duidelijk plan opgesteld.
Antoine van Nassau
Heup klachten
Lees verder
Heel erg goed en professioneel van al langdurig bestaande heupklachten afgeholpen. Duidelijke uitleg en vriendelijke prettige behandelaar. Korte wachttijden.
Remco van der Pluijm
Dry needling
Lees verder
Fantastisch goede ervaring met dry needling. Liep al meer dan een jaar met pijnlijke schouder en na slechts 1 behandeling al enorme verbetering. Na 3 behandelingen nooit meer last.
Peter Bak
Schouderklachten
Lees verder
Zeer deskundig en prettig, een ervaren specialist voor de behandeling van schouderproblemen. Met 7 sessies en specifieke oefening volledig van mijn beperkingen afgeholpen. Iedereen aan te bevelen
Nick Rost
Schouderklachten
Lees verder
Behandeld aan mijn schouder. Op een korte termijn al veel mobiliteit terug gekregen. Fijne therapeuten met kennis van zaken.
Tamara Poldervaart
Rugklachten
Lees verder
Super fijne praktijk. Mooi en schoon. En leuk, aardige fysiotherapeuten. Ben snel van me rugklachten afgeholpen.
Jeremy Voets
Rugklachten
Lees verder
Na meer dan twee jaar ellende en verschillende fysios die van alles beloofde eindelijk hier terecht gekomen en ik kan niet anders zeggen ...... Jullie zijn top .... Super goed geholpen en eindelijk mijn rugklachten onder controle..... Super kan het iedereen aanraden
Kees Leijnse
Begeleiding
Lees verder
Na knie-operatie ben ik prima begeleid door Joris de Vries van Fysiotherapie Iburg!
Edwin Westgeest
Dry needling
Lees verder
Veel baat gehad bij de dry-needling behandelingen.

Uitgelichte specialisaties van onze fysiotherapie

Manuele Therapie

Het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding.

Dry Needling

Door middel van een speciale techniek worden triggerpoints aangeprikt en raken op die manier snel ontspannen.

Shockwave

Aanvullende therapievorm die wordt toegepast bij zeer geconcentreerde, lokale pijnklachten.

Sportfysiotherapie

Creëren van de juiste voorwaarden om te kunnen voldoen aan de eisen die vanuit de sport worden gevraagd.

Hardloopanalyse

Door een goede hardlooptechniek aan te leren kunnen klachten verminderd en/of voorkomen worden.

Echografie

Hoogfrequente geluidsgolven worden het lichaam ingestuurd en door het onderliggende weefsel teruggekaatst.