Pas op, duizeligheid is niet zonder risico’s

Duizeligheid is een aandoening die gepaard gaat met duizelingen en het gevoel van verlies van evenwicht. In dit artikel zullen we zoveel mogelijk ingaan op alles wat met duizeligheid te maken heeft.
Blog gepubliceerd op 28 februari 2023

Hoe voelt duizeligheid?

Duizeligheid kan een verscheidenheid aan gevoelens veroorzaken, afhankelijk van de oorzaak. Duizelingen kunnen gepaard gaan met het gevoel dat alles draait of dat u in cirkels beweegt. Duizeligheid kan ook een gevoel van verlies van evenwicht of de neiging om te vallen betekenen. Duizelingen kunnen ook gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid, zweten en slaperigheid. Duizeligheid kan ook een gevoel van zwakte, verwarring en angst veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van duizeligheid?

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan oorzaken, waaronder depressie, vermoeidheid, stress, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen. Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door een aandoening zoals het syndroom van Menière, labyrintitis of vestibulaire neuritis. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van andere medische aandoeningen, zoals hartproblemen, diabetes of hoge bloeddruk. 

Wat zijn de gevolgen van duizeligheid?

Duizeligheid kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van een persoon. Duizelingen kunnen leiden tot ongelukken door valpartijen, uitputting of andere verwonding. Duizeligheid en duizelingen kunnen ook leiden tot vermoeidheid, geheugenproblemen, angst en depressie. Duizeligheid kan ook beperkingen opleggen in het dagelijks leven, zoals rijden of werken.

In ernstige gevallen kan duizeligheid leiden tot invaliditeit. Het is daarom belangrijk om duizeligheid te behandelen en onder controle te houden.

Hoe kan duizeligheid worden behandeld?

Als iemand regelmatig duizelig is, dan kan dit met verschillende soorten therapieën en medicijnen worden behandeld. De behandeling voor duizeligheid kan omvatten:

 • Het aanpassen van lifestyle-factoren zoals alcoholgebruik, het verminderen van stress en het beperken van cafeïne;
 • Duizeligheid kan ook worden behandeld met medicijnen, zoals anticholinerge medicijnen, antihistaminica of betablokkers;
 • Duizelingen kunnen ook worden behandeld met fysiotherapie, zoals balansoefeningen of oefeningen om de nek- en schoudermusculatuur te versterken;
 • Psychologische therapieën zoals cognitieve gedragstherapie of oefentherapie.

Als u zelf veel last van uw duizeligheid hebt, raadpleeg dan altijd de hulp van een arts om de juiste diagnose en behandeling te bepalen.

Tips bij duizeligheid

Behandeling van duizeligheid kan verschillende vormen aannemen afhankelijk van de oorzaak. Maar er zijn meerdere algemene tips die u kunt volgen om duizeligheid te verminderen, zoals:

 • Rust nemen: Duizeligheid kan intenser worden als u moe bent, dus rust is essentieel om duizeligheid te verminderen.
 • Vermijd stress: Stress en angst kunnen duizeligheid veroorzaken of verergeren. Neem de tijd om te ontspannen en zoek hulp als u bang bent dat duizeligheid uw leven beïnvloedt.
 • Goede voeding: Eet gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten en noten om duizeligheid te verminderen.
 • Vermijd alcohol: Alcohol kan duizeligheid verergeren, dus het is beter om het te vermijden of in ieder geval met mate te drinken.
 • Blijf actief: Oefening vermindert duizeligheid, maar neem rust als u duizeligheid ervaart. Vermijd plotselinge bewegingen die duizeligheid kunnen verergeren.
 • Kleding: Draag comfortabele kleding. Kies kleding die niet te strak is, omdat dit uw bloedsomloop kan blokkeren.
 • Vermijd prikkels: Vermijd geuren of geluiden die u duizelig kunnen maken.
 • Focus: Probeer uw ogen te focussen op een vaste plek om uw evenwichtsorgaan te helpen.
 • Oefeningen: Doe oefeningen die uw evenwichtsorgaan helpen, zoals lopen met uw ogen dicht of op één been staan.

Het is belangrijk om duizeligheid te laten onderzoeken als de symptomen langdurig aanhouden en niet verbeteren met bovenstaande tips.

 

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
tennisarm iburg fysio

Alles wat u moet weten over een tennisarm

Nog nooit getennist en toch een tennisarm, dat is heel goed mogelijk. Een tennisarm is een blessure aan de elleboog, welke bij ongeveer 2 procent van de bevolking voorkomt. Men spreekt ook wel tennis elleboog of in het latijn is het de epicondylitis lateralis. Als u tussen de 35 en 50 bent heeft u zelfs nog meer kans op een tennisarm.

Lees verder »
Shockwave achillespees fysio Iburg

Richtlijnen voor achillespeespijn

Een ontsteking van de achillespees komt vaak voor bij hardlopers. In 2020 is er een nieuwe richtlijn uitgekomen die zich richt op wat volgens de huidige maatstaven de beste behandeling is voor mensen met achillespeespijn. In dit artikel informeren we u hier graag verder over.

Lees verder »
Echografie fysiotherapie Iburg

Alles wat u moet weten over echografie

Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast en is een techniek die gebruik maakt van een zeer hoog ultrageluid dat terugkaatst op bepaalde structuren van het lichaam. In deze blog leert u alles wat u moet weten over echografie.

Lees verder »
fasciale technieken voet blessure fysiotherapie iburg

Hakpijn bij hardlopers

Vervelende hak- en hielpijnen komen helaas vaak voor bij hardlopers. Bij klachten aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de binnenkant van de hak spreekt men vaak onterecht over hielspoor.
Hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen. Dit is te zien op een röntgenfoto. Deze verkalking komt vaak voor op latere leeftijd en wordt gezien als normale aanpassing van het lichaam. Dit hoeft niet tot hakpijn te lijden.

Lees verder »
fascia therapie fysiotherapie iburg

Alles wat u moet weten over myofasciale pijn

Sinds 15 jaar is Arnold Iburg zich als fysiotherapeut gaan specialiseren in het behandelen van myofasciale pijn en het myofasciale pijnsyndroom. Zijn kennis, ervaring en de meest gestelde vragen van klanten zijn op deze pagina terug te vinden.

Lees verder »