Alles wat u moet weten over echografie

Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast en is een techniek die gebruik maakt van een zeer hoog ultrageluid dat terugkaatst op bepaalde structuren van het lichaam. In deze blog leert u alles wat u moet weten over echografie.
Blog gepubliceerd op 7 november 2022

Wat is echografie?

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is bij de meeste mensen vooral bekend vanwege de toepassing bij zwangere vrouwen. Via een relatief simpele handeling kan hierbij het kind in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt. Echter zijn er meerdere toepassingen waarbij deze beeldvormende techniek gebruikt kan worden. Maar eerst, wat is echografie eigenlijk?

Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast en is een techniek die gebruik maakt van een zeer hoog ultrageluid dat terugkaatst op bepaalde structuren van het lichaam. Dit geluid is voor de mens niet hoorbaar dus u hoeft geen oordopjes mee te nemen. Het ultrageluid is afkomstig uit een ‘transducer’ of ‘probe’ die tegen de huid wordt gehouden. Een dunne laag gel zal tussen de huid en dit apparaat worden aangebracht omdat de geluidsgolven niet door een luchtspleet kunnen komen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze worden door de transducer opgevangen en vervolgens door een computer in beelden omgezet. In andere woorden, de geluidsgolven kunnen het oppervlakkig deel van een bot laten zien maar kunnen niet door het bot heengaan. Echter kunnen ze wel door bijvoorbeeld spier-, pees- en/of bindweefsel om meer inzicht te krijgen in de structuur hiervan.

Waarvoor kan echografie gebruikt worden?

Echografie kan worden toegepast om zicht te krijgen op de grootte, structuur, doorbloeding en eventuele schade (pathologieën) van weefsel in het lijf. Men vindt binnen de geneeskunde toepassingen in onder meer radiologie, chirurgie, cardiologie, urologie, podologie, anesthesie, huisartspraktijken en gynaecologie.

In de fysiotherapie stelt deze techniek de hulpverlener onder meer in staat een goed beeld te kunnen vormen van ‘zacht’ weefsel. Denk hierbij aan pees-, spier- en bindweefsel maar ook zwellingen of slijmbeursontstekingen zijn hiervoor uitermate geschikt.

Aandoeningen waarvoor echografie ondersteunend kan zijn:

  • achillespeesklachten
  • hielspoor
  • tenniselleboog
  • verkalkingen in pezen
  • Spierscheuren
  • Traumata van de enkel/knie/heup/schouder
  • slijmbeursontsteking
  • irritatie van pezen
  • Inklemming in de schouder

De beelden of filmpjes die tijdens een echografie worden gemaakt zullen – indien nodig – worden opgeslagen en indien de patiënt hiermee akkoord gaat worden gedeeld met bijvoorbeeld een huisarts of orthopeed. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een terug-verwijzing.

Voordelen van echografie.

Het voordeel van echografie bij de fysiotherapeut is dat hij/zij een totaalbeeld van de klacht kan maken. Een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, aangevuld met een echografisch onderzoek bieden een grote meerwaarde voor de diagnostiek in de huidige fysiotherapiepraktijk. Hierdoor kan er een duidelijk en adequaat behandelplan worden opgesteld. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld en kan het dus een veilige onderzoeksmethode genoemd worden.

Een echografisch onderzoek wordt bij de verzekering gezien als een regulier fysiotherapeutisch consult en zal geen extra kosten met zich meebrengen. Mits u verzekerd bent voor fysiotherapie bent u ook hiervoor verzekerd.

Nadelen van echografie.

De geluidsgolven dringen niet door tot in het bot en kan dus niet worden gebruikt voor het diagnosticeren van botbreuken. Daarnaast is het maken en interpreteren van een echo niet bepaald makkelijk. Het vraagt vakmanschap en ervaring om beelden van een kwaliteit te verkrijgen die het mogelijk maken om een betrouwbare diagnose te stellen. De beelden zijn voor een niet speciaal daarin geschoold medicus niet goed te interpreteren.

Onze echografisten.

Stefan Vorstenbosch en Joris de Vries hebben 2 jaar geleden de opleiding tot echografist afgerond in het AMC in Amsterdam.

Wilt u meer weten over echografie?

Kent u iemand die baat zou hebben bij een professionele echo of heeft u er zelf behoefte aan? Bel voor een afspraak of stuur een mailtje. Wilt u meer informatie opdoen, ga dan naar: Echografie – Fysiotherapie Iburg

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »