Alles wat u moet weten over slijmbeursontsteking in de knie

Slijmbeursontsteking in de knie, ook wel bekend als kniebursitis, is een veelvoorkomende aandoening die vaak pijn en ongemak veroorzaakt. In deze blog gaan we dieper in op wat slijmbeursontsteking in de knie precies is, wat de symptomen zijn, mogelijke oorzaken en behandelingsopties om u te helpen begrijpen hoe u met deze aandoening kunt omgaan.
Blog gepubliceerd op 30 augustus 2023

Wat is slijmbeursontsteking in de knie?

Een slijmbeurs is een met vocht gevulde zak nabij gewrichten die fungeert als een soort kussen tussen botten, pezen en spieren. De slijmbeurs helpt wrijving te verminderen en zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen. Slijmbeursontsteking in de knie treedt op wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt door overmatig gebruik, trauma, herhaalde wrijving of onderliggende medische aandoeningen.

Symptomen van slijmbeursontsteking in de knie

Heeft u een slijmbeursontsteking, dan kan u de volgende symptomen verwachten:

 1. Pijn: Meestal is er sprake van pijn aan de voorzijde van de knie, net boven de knieschijf. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan erger worden bij beweging of druk op het gebied.
 2. Zwelling: De slijmbeursontsteking kan leiden tot zwelling in het gebied rond de knieschijf. Dit kan leiden tot een zichtbare verdikking en een gevoel van spanning in het kniegebied.
 3. Roodheid en warmte: Ontsteking gaat vaak gepaard met roodheid en verhoogde warmte in het aangedane gebied.
 4. Beperkte beweging: De ontsteking kan de beweging van de knie beperken, vooral bij buigen of strekken. Het kan pijnlijk zijn om de knie volledig te strekken of te buigen.
 5. Pijn bij druk: Druk uitoefenen op de slijmbeurs, zoals wanneer je op je knieën leunt of erop drukt, kan pijnlijk zijn.
 6. Moeilijkheid bij activiteiten: De pijn en beperkingen in beweging kunnen het moeilijk maken om normale activiteiten uit te voeren, zoals lopen, traplopen of sporten.

Oorzaken van slijmbeursontsteking in de knie

Hoe plotseling een slijmbeursontsteking ook kan voelen, het ontstaat vaak niet zomaar. De meeste oorzaken van een slijmbeursontsteking zijn:

 1. Overbelasting: Herhaaldelijke belasting of overmatig gebruik van de knie, zoals langdurig knielen, hurken of veel traplopen, kan de slijmbeurs irriteren en ontstekingen veroorzaken.
 2. Infectie: In zeldzame gevallen kan een bacteriële of virale infectie de slijmbeurs in de knie aantasten en ontstekingen veroorzaken.
 3. Onderliggende aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht of artrose, kunnen het risico op slijmbeursontsteking verhogen.
 4. Verkeerde houding: Een slechte houding tijdens activiteiten kan leiden tot onevenredige druk op de knie en de slijmbeurs belasten.
 5. Spierzwakte of disbalans: Als de omliggende spieren niet goed functioneren of als er sprake is van onevenwichtige spierontwikkeling, kan dit de belasting op de slijmbeurs vergroten.
 6. Overgewicht: Overmatig lichaamsgewicht kan de kniegewrichten belasten en bijdragen aan slijmbeursontsteking.
 7. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op slijmbeursontsteking toe, omdat de slijmbeurs met de tijd slijt en minder veerkrachtig wordt.

Rust nemen en herstellen

Een slijmbeursontsteking kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en de dagelijkse activiteiten verstoren. Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om het herstel te bevorderen en verlichting te bieden.

U moet als eerste voldoende rust nemen in uw herstelproces. Anders kan u uw knie overbelasten en wordt de pijn steeds erger. Het aanbrengen van ijs kan de zwelling doen verminderen. Dit kan u meerdere keren op een dag 15-20 minuten in een theedoek doen. Elevatie is ook een goede oplossing. Het verhogen van uw been wanneer u zit of ligt, kan helpen om de zwelling te verminderen. 

Professionele hulp van een fysio

Met de juiste kennis en aanpak is het mogelijk om de pijn en het ongemak te verminderen en uw mobiliteit te herstellen. Het inschakelen van een professionele fysio kan u hierbij helpen. Samen kunnen we oefeningen doen en krijgt u het beste advies voor de dagen dat u thuis bent.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »