Cupping massage gevaarlijk?

Mensen vragen zich vaak af of cupping massage gevaarlijk is, of het gezond is, of het pijn doet en waar het goed voor is. Dit is begrijpelijk, want het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat is cupping massage precies en waar is het goed voor? We leggen het uit!
Blog gepubliceerd op 28 augustus 2024

Wat is een Cupping Massage?

Een van de massages die vaak vragen oproept, is de cupping massage. Tijdens deze behandeling verschijnen er grote, ronde, rood tot paarsblauwe vlekken op de huid. Mensen vragen zich vaak af of cupping massage gevaarlijk is, of het gezond is, of het pijn doet en waar het goed voor is. Dit is begrijpelijk, want het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat is cupping massage precies en waar is het goed voor? We leggen het uit!

Oorsprong van Cupping

Cupping heeft zijn oorsprong in de oude oosterse geneeskunde en wordt al eeuwenlang toegepast in China, Egypte en Griekenland. Tegenwoordig is cupping ook populair in Europa en Amerika. In de westerse wereld ligt de focus vaak op het genezen van ziekten, terwijl in de oosterse geneeskunde preventie centraal staat. Massages, inclusief cupping, maken daar al eeuwenlang deel uit van de dagelijkse routine om gezond te blijven. Inmiddels wint cupping ook aan populariteit in massagepraktijken in ons land.

Methoden en Toepassingen

Er zijn verschillende methoden en toepassingen van cupping. De meest voorkomende zijn dry cupping en wet cupping (met bloed). Wij richten ons hier op dry cupping met siliconen cups. Deze cups kunnen zowel op specifieke probleemgebieden worden geplaatst (stationaire techniek) als over het lichaam worden bewogen met behulp van massageolie (bewegende techniek).

Cupping is ideaal om stress te verlichten die door een druk dagelijks leven is opgebouwd, en helpt ernstigere klachten te voorkomen. Het kan ook effectief zijn bij schouder- en nekpijn, rugklachten, migraine, een tennisarm of een golfelleboog. Veel sporters, waaronder topatleten, gebruiken cupping om hun herstel te bevorderen.

Wat is Cupping?

Bij cupping worden vacuüm getrokken cups op de huid geplaatst, meestal gemaakt van siliconen. Hierdoor wordt de huid omhoog getrokken en stroomt er bloed naar dat gebied. Cupping stimuleert de doorbloeding van de huid en spieren, waardoor voedingsstoffen beter worden aangevoerd en afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Dit helpt bij het losmaken van spanningen, het verhelpen van bindweefselverklevingen en zorgt voor totale ontspanning.

Is cupping gevaarlijk?

Hoewel de rood tot paarsblauwe plekken er misschien alarmerend uitzien, is cupping veilig en niet pijnlijk. De plekken verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Het vacuüm trekken van de cups hoort geen pijn te doen; het voelt vaak zelfs minder onaangenaam dan de druk van handen bij een traditionele massage. De cups creëren een negatieve druk, wat helpt bij het sneller verlichten van pijn door spanning uit het lichaam te trekken.

De voordelen van Cupping:

Cupping biedt vele voordelen zoals:

  • Verlicht snel spierpijn
  • Verbetert de bloedcirculatie
  • Activeert het lymfestelsel
  • Dringt dieper door dan andere massages
  • Stimuleert de stofwisseling
  • Zorgt voor ontspanning
  • Verhoogt de weerstand
  • Verwijdert afvalstoffen uit het lichaam

Maak een afspraak bij onze fysiotherapie

Als u meer wilt weten over hoe fysiotherapie u kan helpen doormiddel van cupping massage, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak of meer informatie. Neem de controle terug over uw gezondheid met de juiste ondersteuning en zorg.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Hijama Cupping

Hijama: Een traditionele behandelwijze voor hedendaagse gezondheidsproblemen Hijama, ook bekend als cupping, is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die al meer dan 4000 jaar wordt toegepast. Dit proces helpt bij het verlichten van stagnaties in de meridianen en bevordert de algehele gezondheid.

Lees verder »
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
×

Heeft u vragen of wilt u direct met ons chatten? Klik op de knop hieronder!

× Hoe kan ik u helpen?