De beruchte frozen shoulder

Heeft u last van uw schouder? Lees dan snel verder. Mogelijk heeft u de beruchte frozen shoulder en wilt u er zo snel mogelijk iets aan doen.
Blog gepubliceerd op 26 april 2023

Frozen Shoulder: Symptomen, oorzaken en behandelingen

Bij een frozen shoulder (bevroren schouder) heeft u last van een stijve of vastzittende schouder. Vaak gaat dit gepaard met pijn rond het schoudergewricht, soms uitstralend naar de boven-en onderarm. Een stijve schouder kan vanzelf overgaan, maar vaak duurt het lang. Het kan een half jaar tot 1 jaar duren, soms ook wel 3 jaar.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint vrijwel altijd met pijn aan de schouder, die steeds erger wordt. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel. Dit is het bindweefsel dat dat de botstukken van een gewricht omvat. Naar mate de tijd vordert kunt u uw schouder steeds minder goed bewegen. Hierdoor verstijft het gewrichtskapsel en raakt uw schouder als het ware bevroren. We spreken pas van een frozen shoulder als u uw schouder in minstens drie richtingen niet goed meer kunt bewegen.

Frozen shoulder oorzaak

Een frozen shoulder heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Soms ontstaat het na een val of operatie, maar een frozen shoulder kan ook het gevolg zijn van langdurige stress. Bij mensen met diabetes, hart-, schildklier- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder wat vaker voor.

Frozen shoulder symptomen

De klachten van een frozen shoulder zijn vrijwel altijd onder te verdelen in drie fasen:

1. De bevriesfase

Deze fase kan enkele weken tot gemiddeld negen maanden duren. U ervaart pijn in de schouder die steeds heviger wordt, maar U schouder zit nog niet volledig vast. De pijn kan gaan uitstralen tot in de onderarm. Daarnaast kan u ook uw bovenrug en nek pijn gaan doen. Bij dagelijkse bewegingen, zoals aankleden of autorijden kunt u hevige pijnscheuten ervaren. Maar ook in rust of tijdens de slaap kunt u ook last hebben van serieuze pijn.

In deze fase is het belangrijk om de schouder minimaal te blijven bewegen, maar niets te forceren. Probeer bijvoorbeeld uw schouder te laten hangen en voorzichtig kleine, draaiende bewegingen te maken.

2. De bevroren fase

In de bevroren fase is uw schouder vast komen te zitten. De pijn neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft. Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. In deze fase kunt u oefeningen stap voor stap wat gemakkelijker en intensiever doen.

3. De ontdooifase

De schouder komt langzaamaan los. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt weer terug in de schouder. Deze fase kan vier tot twaalf maanden duren. Blijf goed oefenen en probeer uw schouder steeds meer te gebruiken in uw dagelijks leven. Kijk bijvoorbeeld of u kunt zwemmen.

Frozen shoulder behandeling en oefeningen

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dit duurt wel een lange tijd. Om het proces zo snel en voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het verstandig om de deskundige begeleiding van een fysiotherapeut in te schakelen. Samen kunnen jullie bepalen welke oefeningen voor u het meest geschikt zijn.

Frozen shoulder injectie

In sommige gevallen is de pijn die een patiënt ervaart bij een frozen shoulder zo hevig dat er pijnbestrijding nodig is. Pijnmedicijnen zoals paracetamol, diclofenac en ibuprofen kunnen hierbij helpen. Ook een injectie behoort tot de mogelijkheden. Bespreek iedere vorm van pijnbestrijding bij een frozen shoulder altijd eerst met uw fysiotherapeut en huisarts.

Frozen shoulder voorkomen? Dit kunt u allemaal doen

Het belangrijkste wat u kunt doen om (in het vervolg) een frozen shouder te voorkomen is oefenen. Bewegen is belangrijk. Let er hierbij op dat u niet de hele dag dezelfde beweging maakt. Bijvoorbeeld wanneer u de hele dag een computermuis gebruikt of post sorteert. In dat geval kunnen de schouderklachten blijven of zelfs erger worden.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »