Dry Needling behandelingen kwakzalverij?

Dry Needling zal wel kwakzalverij zijn. Toch? Zeker niet! Dry Needling is een effectieve manier om pijn- en spierspanningsklachten te verminderen.
Blog gepubliceerd op 4 juli 2022

Waar komt het idee vandaan dat Dry Needling kwakzalverij is?

Dry Needling wordt regelmatig verward met acupunctuur, waar een acupuncturist naalden op een bepaalde manier zet om de energiestroom te beïnvloeden. Hierdoor kan acupunctuur als kwakzalverij worden beschouwd. Dry Needling is anders. Bij Dry Needling wordt een dunne naald door de huid en spier direct in een ‘triggerpoint’ geprikt om zo de spieren te laten ontspannen. Dit vermindert de spierpijn en versoepelt het bewegen.

Dry Needling als ideale behandeling tegen spierspanningsklachten

Spierspanningsklachten kunnen het dagelijks leven vervelend beïnvloeden. Om deze klachten te verminderen, wordt Dry Needling ingezet. Bij Dry Needling wordt een dunne naald door de huid en spier direct in een ‘triggerpoint’ geprikt. Dit is een snelle en zeer effectieve manier om spieren te laten ontspannen. De spieren worden losser en het wordt mogelijk om te gaan werken aan mobiliteit, kracht en coördinatie voor een optimaal herstel.

De bijwerkingen van Dry Needling

Wat zijn de bijwerkingen van Dry Needling? Doordat er een dunne naald direct in een triggerpoint wordt geprikt, kan er lichte spierpijn worden ervaren. Daarnaast kan het zijn dat er een blauwe plek ontstaat. In een heel enkel geval is er sprake van ontregeling van het vegetatieve systeem. In dat geval kan iemand misselijkheid of duizeligheid ervaren.

Hoe pijnlijk is Dry Needling?

In basis is Dry Needling niet pijnlijk. Wel kan het een korte pijnsensatie geven zodra de naald een triggerpoint raakt. Sommige cliënten omschrijven dit als een kleine elektrische schok en anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

Hoe vaak is Dry Needling nodig om het effect te merken?

Hoeveel Dry Needling behandelingen nodig zijn hangt af van de tijdsduur dat de klachten aanwezig zijn. Bij klachten, die bijvoorbeeld nog niet zo lang aanwezig zijn, is het effect van Dry Needling soms al meteen na de eerste behandeling te merken. De klachten zijn verminderd en het pijngebied is minder gevoelig. Voor een langdurig effect zijn vaak wel meerdere behandelingen nodig. Gemiddeld genomen zijn er 4-5 behandelingen nodig om het effect langdurig te merken. Klachten die al langer aanwezig zijn, kosten vaak meer behandelingen dan klachten die net zijn ontstaan. 

Voor welke klachten werkt Dry Needling goed bij?

Dry Needling behandelingen werken zeer goed bij het verlichten van veel verschillende pijnklachten. Een aantal voorbeelden zijn:

Heeft u klachten die hier niet tussen staan maar bent u wel benieuwd wat Dry Needling voor u kan betekenen? Vraag dit dan altijd voor de zekerheid na bij uw fysiotherapeut.

Dry Needling niet altijd toegestaan

Dry Needling mag niet bij iedereen worden toegepast. Wanneer iemand bijvoorbeeld bekend is met fybromialgie of acute spieraandoeningen, dan is Dry Needling niet toegestaan. Daarnaast zijn er omstandigheden die de Dry Needling mogelijkheden beperken, zoals bij het gebruik van bloed verdunnende middelen. Daarom zal uw therapeut u ten alle tijden vooraf aan de Dry Needling behandeling ondervragen en verder informeren.

Wordt Dry Needling vergoed?

Fysiotherapie Iburg heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal door de verzekering te vergoeden behandelingen is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. De verzekerde Dry Needling behandelingen worden rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Behandelingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, worden bij u in rekening gebracht.

Maak een afspraak voor Dry Needling in Rotterdam

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u van uw klachten af? Neem dan contact op of lees hier verder. 

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »