Dry Needling behandelingen kwakzalverij?

Dry Needling zal wel kwakzalverij zijn. Toch? Zeker niet! Dry Needling is een effectieve manier om pijn- en spierspanningsklachten te verminderen.
Blog gepubliceerd op 4 juli 2022

Waar komt het idee vandaan dat Dry Needling kwakzalverij is?

Dry Needling wordt regelmatig verward met acupunctuur, waar een acupuncturist naalden op een bepaalde manier zet om de energiestroom te beïnvloeden. Hierdoor kan acupunctuur als kwakzalverij worden beschouwd. Dry Needling is anders. Bij Dry Needling wordt een dunne naald door de huid en spier direct in een ‘triggerpoint’ geprikt om zo de spieren te laten ontspannen. Dit vermindert de spierpijn en versoepelt het bewegen.

Dry Needling als ideale behandeling tegen spierspanningsklachten

Spierspanningsklachten kunnen het dagelijks leven vervelend beïnvloeden. Om deze klachten te verminderen, wordt Dry Needling ingezet. Bij Dry Needling wordt een dunne naald door de huid en spier direct in een ‘triggerpoint’ geprikt. Dit is een snelle en zeer effectieve manier om spieren te laten ontspannen. De spieren worden losser en het wordt mogelijk om te gaan werken aan mobiliteit, kracht en coördinatie voor een optimaal herstel.

De bijwerkingen van Dry Needling

Wat zijn de bijwerkingen van Dry Needling? Doordat er een dunne naald direct in een triggerpoint wordt geprikt, kan er lichte spierpijn worden ervaren. Daarnaast kan het zijn dat er een blauwe plek ontstaat. In een heel enkel geval is er sprake van ontregeling van het vegetatieve systeem. In dat geval kan iemand misselijkheid of duizeligheid ervaren.

Hoe pijnlijk is Dry Needling?

In basis is Dry Needling niet pijnlijk. Wel kan het een korte pijnsensatie geven zodra de naald een triggerpoint raakt. Sommige cliënten omschrijven dit als een kleine elektrische schok en anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

Hoe vaak is Dry Needling nodig om het effect te merken?

Hoeveel Dry Needling behandelingen nodig zijn hangt af van de tijdsduur dat de klachten aanwezig zijn. Bij klachten, die bijvoorbeeld nog niet zo lang aanwezig zijn, is het effect van Dry Needling soms al meteen na de eerste behandeling te merken. De klachten zijn verminderd en het pijngebied is minder gevoelig. Voor een langdurig effect zijn vaak wel meerdere behandelingen nodig. Gemiddeld genomen zijn er 4-5 behandelingen nodig om het effect langdurig te merken. Klachten die al langer aanwezig zijn, kosten vaak meer behandelingen dan klachten die net zijn ontstaan. 

Voor welke klachten werkt Dry Needling goed bij?

Dry Needling behandelingen werken zeer goed bij het verlichten van veel verschillende pijnklachten. Een aantal voorbeelden zijn:

Heeft u klachten die hier niet tussen staan maar bent u wel benieuwd wat Dry Needling voor u kan betekenen? Vraag dit dan altijd voor de zekerheid na bij uw fysiotherapeut.

Dry Needling niet altijd toegestaan

Dry Needling mag niet bij iedereen worden toegepast. Wanneer iemand bijvoorbeeld bekend is met fybromialgie of acute spieraandoeningen, dan is Dry Needling niet toegestaan. Daarnaast zijn er omstandigheden die de Dry Needling mogelijkheden beperken, zoals bij het gebruik van bloed verdunnende middelen. Daarom zal uw therapeut u ten alle tijden vooraf aan de Dry Needling behandeling ondervragen en verder informeren.

Wordt Dry Needling vergoed?

Fysiotherapie Iburg heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal door de verzekering te vergoeden behandelingen is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. De verzekerde Dry Needling behandelingen worden rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Behandelingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, worden bij u in rekening gebracht.

Maak een afspraak voor Dry Needling in Rotterdam

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u van uw klachten af? Neem dan contact op of lees hier verder. 

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
tennisarm iburg fysio

Alles wat u moet weten over een tennisarm

Nog nooit getennist en toch een tennisarm, dat is heel goed mogelijk. Een tennisarm is een blessure aan de elleboog, welke bij ongeveer 2 procent van de bevolking voorkomt. Men spreekt ook wel tennis elleboog of in het latijn is het de epicondylitis lateralis. Als u tussen de 35 en 50 bent heeft u zelfs nog meer kans op een tennisarm.

Lees verder »
Shockwave achillespees fysio Iburg

Richtlijnen voor achillespeespijn

Een ontsteking van de achillespees komt vaak voor bij hardlopers. In 2020 is er een nieuwe richtlijn uitgekomen die zich richt op wat volgens de huidige maatstaven de beste behandeling is voor mensen met achillespeespijn. In dit artikel informeren we u hier graag verder over.

Lees verder »
Echografie fysiotherapie Iburg

Alles wat u moet weten over echografie

Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast en is een techniek die gebruik maakt van een zeer hoog ultrageluid dat terugkaatst op bepaalde structuren van het lichaam. In deze blog leert u alles wat u moet weten over echografie.

Lees verder »
fasciale technieken voet blessure fysiotherapie iburg

Hakpijn bij hardlopers

Vervelende hak- en hielpijnen komen helaas vaak voor bij hardlopers. Bij klachten aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de binnenkant van de hak spreekt men vaak onterecht over hielspoor.
Hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen. Dit is te zien op een röntgenfoto. Deze verkalking komt vaak voor op latere leeftijd en wordt gezien als normale aanpassing van het lichaam. Dit hoeft niet tot hakpijn te lijden.

Lees verder »