Ezelsbruggetje hoe om te gaan met blessures van de weke delen

Blessures van de weke delen komen vaak voor. Met “weke delen” worden spieren, gewrichtsbanden, slijmbeurzen, peesaanhechtingen en pezen bedoeld.
Blog gepubliceerd op 26 juli 2023

Een makkelijk ezelsbruggetje hoe om te gaan met blessures van de weke delen in de acute fase is het acroniem RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), in 1978 bedacht door arts Gabe Mirkin.

Echter gaat deze niet in op de subacute en chronische fase van de blessures. In het British Journal of Sports Medicine stond een mooi alternatief! Namelijk: PEACE and LOVE.

Direct na een het ontstaan van de blessure heeft het weefsel vrede nodig:

 • P voor ‘’Protect’’ (beschermen)
  Ontlast het geblesseerde lichaamsdeel gedurende 1 tot 3 dagen, zodat er optimaal weefselherstel kan optreden.
 • E voor ‘’Elevate’’ (verhogen)
  Verhoog het ledemaat hoger dan het hart, zodat bloed en vocht makkelijk afgevoerd kan worden.
 • A voor ‘’Avoid anti-inflammatory modalities’’ (vermijd onstekingsremmers)
  Ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam om beschadigd weefsel te herstellen. De ontsteking remmen met behulp van medicijnen kan daarmee het herstel op lange termijn negatief beïnvloeden, vooral wanneer hogere doseringen worden gebruikt. De auteurs zetten hun vraagtekens bij koelen. Hoewel koelen pijnstillend werkt en veel gedaan wordt, is er weinig wetenschappelijk bewijs over de werkzaamheid van koelen. Koelen kan mogelijk het ontstekingsproces verstoren en leiden tot een verstoord weefselherstel. Ook eerder genoemd arts Gabe Mirkin trekt het koelen in twijfel.
 • C voor ‘’Compress’’ (compressie)
  Externe mechanische druk kan worden toegepast doormiddel van taping of verband. Dit helpt het gewricht te beperken in beweging en het oedeem en weefselbloeding te verminderen.
 • E voor ‘’Educate’’ (educatie)
  Voorlichting geven aan patiënten zorgt voor meer kennis over wat er aan de hand is en hoe men moet omgaan met de blessure. Voordelen van een actieve aanpak zijn vaak groter dan een passieve aanpak; beter oefeningen doen dan masseren.

 

Na een aantal dagen heeft het weefsel liefde nodig:

 • L voor Load (belasten)
  Een actieve benadering met beweging is beter voor het herstel van de blessure. Activiteiten moeten
  worden hervat zodra de symptomen dat toestaan. Optimale belasting zonder verergering van pijn
  bevordert de reparatie van het weefsel.
 • O voor Optimism (optimisme)
  Optimistische verwachtingen van de patiënt zijn geassocieerd met betere resultaten en prognose.
  Psychologische factoren zoals zoals catastroferen, depressie en angst kunnen een belemmering
  vormen voor het herstel.
 • V voor Vascularisation (vascularisatie = doorbloeding)
  Optimistische verwachtingen van de patiënt zijn geassocieerd met betere resultaten en prognose. Psychologische factoren zoals zoals catastroferen, depressie en angst kunnen een belemmering vormen voor het herstel.
 • V voor Vascularisation (vascularisatie = doorbloeding)
  Vroeg starten met mobiliseren en laag tot matig intensieve training (aerobe verbranding) verbeteren de doorbloeding, lichamelijke functie en verminderen de behoefte voor pijnmedicatie bij mensen met blessures.
 • E voor Exercise (oefenen of trainen)
  Er is sterk bewijs voor het gebruik van oefeningen voor de behandeling van bijvoorbeeld enkelverstuikingen. Oefeningen helpen om de mobiliteit, kracht en proprioceptie (gevoel en coördinatie) te herstellen na een blessure. Pijn moet vermeden worden tijdens de herstelfase en moet als leidraad gebruikt worden om de oefeningen te verzwaren, of wel belasten op geleide van
  de pijn.

 

Als u geblesseerd raakt, denk dan aan dit ezelsbruggetje: PEACE and LOVE. U kan natuurlijk ook altijd bij onze sportfysiotherapeut in Rotterdam langsgaan voor advies!

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »