Hakpijn bij hardlopers

Vervelende hak- en hielpijnen komen helaas vaak voor bij hardlopers. Bij klachten aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de binnenkant van de hak spreekt men vaak onterecht over hielspoor. Hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen. Dit is te zien op een röntgenfoto. Deze verkalking komt vaak voor op latere leeftijd en wordt gezien als normale aanpassing van het lichaam. Dit hoeft niet tot hakpijn te lijden.
Blog gepubliceerd op 15 september 2022

Fasciitis plantaris

Als de aanhechting van de peesplaat op de hak gaat ontsteken spreekt men over fasciitis plantaris. Dit is een overbelastingblessure. De termen fasciitis plantaris (of plantaire fasciopathie) en hielspoor worden nog vaak door elkaar gehaald.

Wat zijn de symptomen van fasciitis plantaris?

De volgende symptomen kunnen duiden op fasciitis plantaris:

  • Pijn onder de hak ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat
  • Drukken op de aanhechting van de peesplaat is pijnlijk
  • De pijn neemt toe bij lang staan en lopen
  • Pijn onder de hak na stilzitten (startpijn)
  • Stijfheid onder de hak na ‘s ochtends opstaan, die na een tijdje weg
    trekt
  • Vaak nemen de klachten toe na inspanning en belasting

Wat zijn de oorzaken van hakpijn?

De oorzaak van de klachten kan per persoon verschillen. Bij hardlopers is de oorzaak vaak een toename van trainingenintensiteit of omvang.

Wat voor behandelingen zijn er voor hakpijn?

Er zijn wel negentien(!) verschillende behandelopties voor fasciitis plantaris. Deze zijn niet allemaal bewezen effectief. De behandelingen die momenteel het beste werken zijn:

Doseren van de belasting

Door het verminderen van de activiteiten waar je meer last van krijgt nemen de klachten af. Daarna kan je weer gedoseerd beginnen met opbouwen van de belasting.

Een oefenprogramma

Door het sterker maken van de peesplaat en voetspieren nemen de klachten langzaam af.

Tapen

Door het stevig intapen van de voet neemt de drukkracht op de hak af. Dit wordt gedaan met een ‘low dye’ techniek.

Shockwavetherapie

Dit wordt gedaan met een shockwave apparaat, dat drukgolven genereert die een gunstig effect op het weefselherstel hebben. Als de klachten moeilijk weggaan en lang duren kan shockwavetherapie het herstel bevorderen. Dit moet wel gecombineerd worden met de bovenstaande behandelingen.

Dry-needling

De behandeling is gebaseerd op het behandelen van triggerpoints (pijnlijke punten in de spieren) met acupunctuur naaldjes. Bij fasciitis plantaris zullen deze triggerpoints vooral in de kuitspieren zitten. Dry-needling behandeling kan de klachten verminderen.

Advies van fysiotherapeut?

Heeft u last van hiel- of hakpijn? Loop er niet te lang mee door! Dan komt u er vaak ook moeilijker vanaf. Neem contact op met een fysiotherapeut voor een goede diagnose en behandeling.

Geschreven door Ruben Vrielink,

Sportfysiotherapeut bij Fysiotherapie Iburg

Bron: Sportzorg

Bron: Sportmedischnetwerks

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »