De juiste aanpak bij hamstringblessures

In deze blog duiken we dieper in op de oorzaken en symptomen van hamstringblessures en leggen we uit hoe fysiotherapie een rol speelt bij het herstelproces.
Blog gepubliceerd op 6 december 2023

Wat zijn hamstrings en wat zijn de functies hiervan?

De hamstrings, ook wel bekend als de achterdijbeenspieren, vormen een belangrijke spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze groep bestaat uit drie belangrijke spieren: de biceps femoris, semitendinosus en semimembranosus. Gelegen aan de achterzijde van de dij, strekken de hamstrings zich uit van het zitbeen tot net onder de knie.

Functies van de hamstrings

Buigen van de Knie: Een van de voornaamste functies van de hamstrings is het buigen van de knie. Dit is essentieel bij activiteiten zoals lopen, rennen en springen.

Strekken van de Heup: De hamstrings dragen bij aan het strekken van de heup, wat van vitaal belang is bij bewegingen zoals opstaan uit een zittende positie of tijdens het lopen.

Ondersteuning van de Romp: De hamstrings spelen ook een rol bij het stabiliseren van de romp en helpen bij het handhaven van een goede lichaamshouding.

Hoe ontstaan hamstringblessures?

Hamstringblessures treden vaak op wanneer deze spieren overbelast, uitgerekt of gescheurd raken. Sportactiviteiten die plotselinge versnelling, vertraging of snelle richtingsveranderingen vereisen, zoals voetbal, atletiek en hockey, vergroten het risico op hamstringblessures.

Hamstringblessures, hoewel vaak geassocieerd met sporters, kunnen iedereen treffen die betrokken is bij fysieke activiteiten.

Symptomen van Hamstringblessures:

De symptomen van een hamstringblessure variëren in ernst en kunnen zijn:

 • Pijn: Scherpe of doffe pijn aan de achterkant van het bovenbeen.
 • Zwelling: Soms kan er zwelling optreden als reactie op de blessure.
 • Beperkte Beweging: Moeite met strekken of buigen van het been.
 • Kramp: Spierkrampen kunnen optreden als gevolg van de blessure.

Type hamstringblessures:

Er zijn 2 typen hamstringblessures:

 • Verrekkingen: Kleine scheurtjes in de spiervezels, vaak gepaard gaand met pijn en zwelling.
 • Scheuringen: Volledige of gedeeltelijke breuken van de spiervezels, wat ernstigere symptomen kan veroorzaken.

Behandelingen

Bij een hamstringblessure is het essentieel om snel en effectief te handelen. Fysiotherapie biedt een holistische benadering voor het herstel, gericht op:

 • Pijnbestrijding: Door middel van technieken zoals massage en pijnverlichtende oefeningen.
 • Herstel van Flexibiliteit: Met specifieke stretch oefeningen om de flexibiliteit van de hamstrings te verbeteren.
 • Spierversterking: Aangepaste oefenprogramma’s om de kracht van de hamstrings op te bouwen en toekomstige blessures te voorkomen.
 • Techniek verbetering: Begeleiding bij de juiste lichaamshouding en bewegingstechnieken om herhaling van blessures te voorkomen.
 • Revalidatieplan: Het opstellen van een gepersonaliseerd revalidatieplan, afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

Hamstringblessures voorkomen

Hoewel blessures niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel bepaalde stappen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen:

 • Goede warming-up: Een grondige opwarming voorafgaand aan fysieke activiteiten helpt de spieren voor te bereiden op inspanning.
 • Krachttraining: Een goed uitgebalanceerd krachttrainingsprogramma, met specifieke aandacht voor de hamstrings, kan bescherming bieden.
 • Flexibiliteitsoefeningen: Regelmatige stretchoefeningen verbeteren de flexibiliteit van de spieren en verminderen het risico op blessures.
 • Techniekverbetering: Het aanleren van de juiste technieken bij sportactiviteiten vermindert de belasting op de hamstrings.

Optimaal herstel met de juiste fysiotherapie

Een hamstringblessure kan uw dagelijkse activiteiten en sportieve ambities belemmeren. Bent u op zoek naar effectieve behandelingen voor hamstringblessures? Met de deskundige begeleiding van onze fysiotherapeuten kunnen patiënten niet alleen herstellen van blessures, maar ook werken aan het voorkomen van toekomstige problemen.

Maak vandaag nog een afspraak met Fysiotherapie Iburg en ontdek hoe u met behulp van fysiotherapie de eerste stap zet naar een blessurevrij herstel.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »