Last van een Hernia? Hoe helpt fysiotherapie daarbij?

6 op de 1000 mensen in Nederland heeft te maken met een hernia. Maar wat is een hernia eigenlijk? En het belangrijkste is hoe komt u ervan af? In deze blog gaan we hier dieper op in.
Blog gepubliceerd op 5 maart 2024

Wat is een hernia?

Een hernia is een aandoening waarbij een deel van een orgaan of weefsel uitsteekt door een zwakke plek in de omliggende spierwand of bindweefsel. Dit kan bijvoorbeeld optreden in de wervelkolom, waar een deel van de tussenwervelschijf uitpuilt en druk kan uitoefenen op zenuwen, wat pijn en andere symptomen veroorzaakt.

Het ontstaan van een hernia

Een hernia ontstaat wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf door een zwakke plek in de buitenste ring uitpuilt, meestal als gevolg van slijtage, overbelasting of trauma. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op zenuwen in de wervelkolom, wat pijn, gevoelloosheid en zwakte veroorzaakt. Factoren zoals langdurig zwaar tillen en slechte houding verhogen het risico op het ontwikkelen van een hernia. Overgewicht, roken, gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte conditie of rugspieren kunnen de kans op een hernia ook vergroten.

Diverse soorten Hernia’s

Er zijn verschillende soorten hernia’s zoals:
 • De hernia van de lendenwervelkolom (lumbale wervelkolom)
 • De hernia van het middenrif (hernia diaphragmatica)
 • De liesbreuk (hernia inguinalis)
 • De littekenbreuk (hernia cicatricalis)
 • De navelbreuk (hernia umbilicalis)
 

De meest bekende en voorkomende hernia is die van de lendenwervelkolom (lumbale wervelkolom), deze wordt ook wel de ‘rughernia’ of ‘hernia van de onderrug’ genoemd.

Hoe herkent u een Hernia

Voorkomende hernia klachten kunnen zijn:

 • Rugpijn in de onderrug en/of een scheefstand van de rug door verkramping van de lage rugspieren;
 • Een uitstralende pijn in de bil en het been (soms tot in de voet);
 • Gevoelsstoornissen in de bil, het been en/of de voet;
 • De pijn is of wordt erger tijdens bijvoorbeeld het persen, hoesten of niezen;
 • Uw peesreflexen kunnen verminderd zijn;
 • Krachtverlies in de bil, het been en/of de voet;
 • Uw kunt minder goed bukken met gestrekte knieën en minder ver met de vingers bij de grond. Dit wordt een verminderde vinger – bodemafstand genoemd;
 • Incontinentie
 

Het behandelen doormiddel van fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan u op verschillende manieren helpen bij de behandeling van een hernia. Hieronder een paar voorbeelden:

Pijnverlichting

Fysiotherapie omvat technieken die gericht zijn op het verminderen van pijn, zoals massage, mobilisatie van de wervelkolom en specifieke oefeningen die de pijn verminderen.

Verbetering van de mobiliteit

Fysiotherapeuten kunnen patiënten helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de rug en de omliggende spieren door middel van stretching, mobilisatie en specifieke oefeningen. 

Spierversterking

Door het versterken van de spieren rondom de wervelkolom kan de fysiotherapeut helpen bij het stabiliseren van het gebied, waardoor de druk op de tussenwervelschijven wordt verminderd en het herstel wordt bevorderd.

Houdingstraining

Fysiotherapeuten kunnen patiënten helpen bij het verbeteren van hun houding tijdens dagelijkse activiteiten en bij het aanleren van goede til technieken om herhaling van de blessure te voorkomen.

Instructies voor zelfmanagement

Fysiotherapeuten kunnen patiënten voorzien van educatie en advies over hoe ze hun activiteiten kunnen aanpassen om verdere schade te voorkomen en om een gezonde levensstijl te bevorderen.

Geleide revalidatie

Als onderdeel van een geleid revalidatieprogramma kan de fysiotherapeut de patiënt helpen bij het geleidelijk opbouwen van activiteiten en het terugkeren naar normale dagelijkse bezigheden en sportactiviteiten.

Door deze benaderingen kan fysiotherapie een integraal onderdeel zijn van het herstelproces van een hernia, waarbij de focus ligt op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het voorkomen van verdere complicaties.

Hulp van onze ervaren fysiotherapeuten

Wilt u meer weten over hoe wij kunnen helpen? Neem contact op met onze deskundige fysiotherapeuten voor gepersonaliseerd advies en begeleiding. Bij Fysiotherapie Iburg staan we klaar om u te helpen op weg naar een actief en pijnvrij leven.

Maak een afspraak met een van onze fysiotherapie in Rotterdam, Kralingen of Hillegersberg

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »