Alles wat u moet weten over meniscusletsel

De meniscus is een kraakbeenachtig schijfje in de knie dat als een schokdemper en stabilisator fungeert, waardoor de botten soepel kunnen bewegen en schokken worden geabsorbeerd. Helaas zijn meniscusletsels vrij veelvoorkomend, vooral bij mensen die actief zijn in sporten die draaiende bewegingen van de knie vereisen.
Blog gepubliceerd op 28 september 2023

Wat is de meniscus?

De meniscus is een stuk kraakbeen in de knie dat zich tussen de dijbeenkop (femur) en het scheenbeen (tibia) bevindt. De knie heeft eigenlijk twee menisci, één aan de binnenkant van de knie (mediale meniscus) en één aan de buitenkant van de knie (laterale meniscus). Deze kraakbeenschijven hebben de vorm van halve manen en dienen als schokdempers en stabilisatoren voor het kniegewricht.

Soorten meniscusblessures

Er zijn twee hoofdtypen meniscusletsels: scheuren en verstuikingen. Een scheur kan variëren van klein en oppervlakkig tot groter en dieper, en het kan zich voordoen in verschillende delen van de meniscus. Een verstuiking treedt op wanneer het kraakbeen niet volledig afscheurt, maar toch beschadigd raakt. Symptomen van een meniscusletsel omvatten pijn, zwelling, beperkte beweging en soms knarsende geluiden bij het bewegen van de knie. Als u vermoedt dat u een meniscusletsel heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken, aangezien deze letsels zonder behandeling kunnen verergeren.

Goed herstel

De behandelingsopties bij meniscus blessures variëren afhankelijk van de ernst en locatie van het letsel. Voor kleine scheuren kan conservatieve behandeling, zoals fysiotherapie en rust, voldoende zijn. Bij grotere scheuren kan een operatie, zoals een kijkoperatie (arthroscopie), nodig zijn om het beschadigde deel van de meniscus te verwijderen of te repareren.

Het herstel na een meniscusletsel kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de behandeling en de individuele omstandigheden. Fysiotherapie speelt vaak een cruciale rol in het herstelproces, en het is essentieel om de aanbevelingen van uw zorgverlener op te volgen om volledig te herstellen en terug te keren naar uw normale activiteiten.

Het begrijpen van meniscusletsels en hoe ze worden behandeld, kan helpen bij het nemen van de juiste stappen om uw kniegezondheid te behouden of te herstellen. Als u vermoedt dat u een meniscusletsel heeft, raadpleeg dan altijd een medische professional voor een grondige evaluatie en advies over de juiste behandelingsroute.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »