Alles wat u moet weten over myofasciale pijn

Sinds 15 jaar is Arnold Iburg zich als fysiotherapeut gaan specialiseren in het behandelen van myofasciale pijn en het myofasciale pijnsyndroom. Zijn kennis, ervaring en de meest gestelde vragen van klanten zijn op deze pagina terug te vinden.
Blog gepubliceerd op 29 augustus 2022

Myofasciale pijn, wat is dat eigenlijk?

Onder myofasciale pijn verstaat men klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints in een of meerdere spieren. Een myofasciale triggerpoint is een pijnlijke spierverharding of “knoop” in de spieren en deze kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijn veroorzaken.

Myofasciale triggerpoints worden vaak over het hoofd gezien bij klachten van het houdings- en bewegingsapparaat.

De pijn kan variëren van matig en zeurend tot stekend en zeer heftig. Opvallend is, dat triggerpoints in veel gevallen op andere plaatsen aanwezig zijn dan waar u de pijn voelt. De klachten blijven wel binnen het uitstralingsgebied van de betreffende spier.

Myofasciaal pijn syndroom, wat is het?

Volgens een schatting lijden 2 miljoen Nederlanders aan het Myofasciaal Pijn Syndroom. De patiënt heeft last van een zeurend, drukkend of tintelend gevoel. Op bepaalde momenten kan de uitstralende pijn ook stekend en zeer heftig zijn. Artsen herkennen deze spieraandoening meestal niet. Dat betekent dat de patiënt met zijn of haar klachten van specialist naar specialist wordt gestuurd, zonder dat de oorzaak van de pijn wordt achterhaald. MPS blijft dus vaak onbehandeld.

Hoe ontstaan myofasciale triggerpoints?

Een myofasciaal triggerpoint kan acuut ontstaan (verkeerde beweging, ongeluk) of door chronische overbelasting. Deze overbelasting heeft vaak te maken met ‘werk- of gewoontehouding’ en leefgewoonte. Ten gevolge van deze overbelasting ontstaan er door een ingewikkeld fysiologisch proces in de spier een aanhoudende samentrekking van een groep spiervezels (een soort micro spierkramp). Dit proces houdt zichzelf in stand. Klachten kunnen ontstaan en worden dan meestal onderhouden door een complex van factoren; zoals een combinatie van overbelasting van een of meerdere spieren (door werk of trauma) met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid.
Soms is de oorzaak van de klacht voor de patiënt duidelijk (bijvoorbeeld door een val), maar vaak zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen en weet men de oorzaak niet meer.

Juist ook bij zulk soort klachten kan myofasciale behandeling een uitkomst bieden.

Wat maakt een myofasciaal triggerpoint minder pijnlijk?

• het inbouwen van korte rustperiodes (micropauzes) tijdens het bewegen
• langzaam rekken van de spier (bijvoorbeeld onder de warme douche)
• temperatuur waarbij het lichaam kan ontspannen, aangename warmte
• fysiotherapie, https://iburg.nl/specialisaties/dry-needling/
• Fascia Integratie Therapie, https://iburg.nl/specialisaties/myofasciale-technieken/

Intake en onderzoek

Allereerst worden de pijn gebieden in kaart gebracht en worden de verantwoordelijke spieren getest op kracht en lengte en de belendende gewrichten op de ROM. Vervolgens worden de spieren gepalpeerd (onderzocht) op pijnlijke verhardingen.

Als fysiotherapeut ken ik de relatie tussen de verschillende spieren en hun pijnpatronen. De myofasciale triggerpoints bevinden zich in een verharde streng en voelen bij palpatie aan als een plaatselijke verdikking.

Daarnaast wordt er onder andere gekeken naar de afname van spierkracht en spierlengte en ROM.

Behandeling myofasciale pijn

De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen verdwijnen, die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierstijfheid. De doorbloeding in de spier zal toenemen en de pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden en uiteindelijk ook de kracht en het uithoudingsvermogen van de spier. Er zullen altijd gericht oefeningen worden gegeven.

Is Dry Needling pijnlijk?

Dry Needling kan als pijnlijk worden ervaren, echter de meeste mensen ervaren het als een soort zwaar drukkend gevoel.

Als de triggerpoint aangeprikt wordt kan het een kenmerkende pijn geven, die vaak op een andere plek wordt gevoeld dan waar wordt geprikt. De patiënt herkent deze als zijn/haar klacht.

Zijn de andere fascia behandelmethoden pijnlijk?

Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) is de meest milde behandeling van myofasciale triggerpoints en myofasciale release techniek is meer intensief qua behandeling en daardoor een methode die juist goed past bij sporters.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »