Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.
Blog gepubliceerd op 29 juni 2024

Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een aandoening waarbij de longblaasjes beschadigd raken, waardoor ze moeite hebben met het opnemen van zuurstof en het afgeven van koolstofdioxide. Dit leidt tot kortademigheid, hoesten en vermoeidheid, vooral tijdens fysieke activiteiten.

Oorzaken van longemfyseem

Longemfyseem kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Oorzaken zijn onder meer:

 • Roken: Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van longemfyseem. Roken beschadigt de longen en veroorzaakt ontsteking, wat leidt tot vernietiging van longweefsel en verlies van elasticiteit.
 • Erfelijkheid: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van longemfyseem, zelfs als ze niet roken. 
 • Luchtvervuiling: Blootstelling aan langdurige luchtvervuiling, zoals fijnstof en chemicaliën op de werkplek, kan bijdragen aan de ontwikkeling van longemfyseem.
 • Leeftijd: Ouder worden kan bijdragen aan de ontwikkeling van longemfyseem, omdat de elasticiteit van de longen afneemt naarmate we ouder worden.
 • Andere longaandoeningen: Longemfyseem kan ook voortkomen uit andere longaandoeningen zoals astma, chronische bronchitis of cystische fibrose.
 • Zeldzame oorzaken: Sommige zeldzame aandoeningen of blootstellingen, zoals reumatoïde artritis, kunnen ook longemfyseem veroorzaken.

Tips voor het omgaan met longemfyseem

 1. Stoppen met roken: Als u rookt, is stoppen de belangrijkste stap om verdere schade aan uw longen te voorkomen en de symptomen van longemfyseem te verminderen.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Ondanks de symptomen is regelmatige lichaamsbeweging cruciaal. Begin met lichte oefeningen zoals wandelen of zwemmen, onder begeleiding van een specialist.
 3. Ademhalingsoefeningen: Fysiotherapie kan u helpen bij het aanleren van ademhalingstechnieken die uw longcapaciteit verbeteren en kortademigheid verminderen.
 4. Dieet en voeding: Een gezond dieet met veel groenten, fruit en volle granen kan uw algehele gezondheid bevorderen en energie leveren die nodig is voor dagelijkse activiteiten.
 5. Vermijd luchtverontreiniging: Probeer situaties met luchtvervuiling te vermijden, zoals druk verkeer of plekken waar gerookt wordt, omdat dit uw ademhaling kan verergeren.

Rol van fysiotherapie bij longemfyseem

Fysiotherapie speelt een essentiële rol bij de behandeling van longemfyseem. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u helpen met:

 • Ademhalingsoefeningen: Technieken om uw ademhaling te verbeteren en kortademigheid te verminderen.
 • Spierversterkende oefeningen: Oefeningen die uw spieren versterken, waardoor u zich sterker voelt en meer energie heeft.
 • Levensstijlaanpassingen: Advies over hoe u uw dagelijkse activiteiten kunt aanpassen om uw energie te sparen en uw algehele conditie te verbeteren.

Maak een afspraak bij onze fysiotherapie

Als u meer wilt weten over hoe fysiotherapie u kan helpen bij het omgaan met longemfyseem, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundige fysiotherapeuten staan klaar om u te ondersteunen en begeleiden bij het verbeteren van uw levenskwaliteit. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak of meer informatie. Samen kunnen we werken aan een gezonder en actiever leven, ondanks longemfyseem.

Laat longemfyseem u niet tegenhouden. Neem de controle terug over uw gezondheid met de juiste ondersteuning en zorg.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »