Pijn in heup: oorzaken, symptomen en behandeling

Als u last heeft van pijn in uw heup, kan dat uw dagelijkse activiteiten flink verstoren. Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting tot heupartrose. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandelingen van pijn in de heup.
Blog gepubliceerd op 27 juni 2023

Symptomen pijn in heup

Pijn in de heup kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan een constante pijn zijn, een zeurende pijn die erger wordt bij bepaalde bewegingen, of een stekende pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Naast pijn kunt u ook last hebben van stijfheid in de heup, moeite hebben met lopen of zitten, of een verminderde bewegingsvrijheid ervaren.

Oorzaken heupklachten

Er zijn verschillende oorzaken van heuppijn. Een veelvoorkomende oorzaak is heupartrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht versleten is. Andere mogelijke oorzaken zijn een ontsteking van het heupgewricht, verschil in beenlengte, een val of botsing, overbelasting of verrekking van de spieren rondom het heupgewricht. Tot slot kunnen ook problemen met de wervelkolom een pijnlijke uitstraling naar de heup veroorzaken.

Pijn in heup en onderrug

Pijn in de heup kan ook samengaan met pijn in de onderrug. Dit kan het gevolg zijn van een probleem in de wervelkolom, zoals een hernia of stenose, die uitstraling veroorzaakt naar de heup. In veel gevallen wordt pijn in de heup en onderrug echter veroorzaakt door een verkeerde houding of overbelasting van de onderrugspieren.

Pijn in heup en been ’s nachts

Veel mensen ervaren pijn in de heup die erger wordt ’s nachts. Dit kan veroorzaakt worden doordat u ’s nachts langere tijd in dezelfde positie ligt, waardoor er meer druk op de heup komt te staan. Ook kan het liggen op een verkeerde matras of kussen heuppijn veroorzaken. In sommige gevallen kan pijn in de heup die erger wordt ’s nachts een teken zijn van heupartrose of een andere heupaandoening.

Heupklachten uitstraling

Heupklachten kunnen soms uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de lies, billen of het bovenbeen. Dit kan het gevolg zijn van een probleem in het heupgewricht zelf, of van een probleem in de wervelkolom dat uitstraling veroorzaakt naar de heup.

Behandeling van pijn in de heup

De behandeling van pijn in de heup is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. In sommige gevallen kan rust en het vermijden van activiteiten die de heup belasten al voldoende zijn. Ook kan medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Fysiotherapie Iburg kan u helpen om de spieren rondom de heup te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan de druk op de heup verminderen en de pijn verlichten.

Heupklachten oefeningen

Ook kunnen we oefeningen aanbevelen die u thuis kunt doen om de heup te versterken en te stabiliseren. Deze oefeningen zijn afhankelijk van de oorzaak van uw heupklachten. Onze fysiotherapeut stelt daarom eerst vast wat de oorzaak is van uw heuppijn, om vervolgens het juiste hersteltraject voor u te bepalen.

Maak een afspraak in Rotterdam

Heeft u last van heupklachten en wilt u hier zo snel mogelijk vanaf? Maak dan vandaag nog een afspraak bij Iburg Fysiotherapie in Rotterdam. Neem direct contact op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »