Richtlijnen voor achillespeespijn

Een ontsteking van de achillespees komt vaak voor bij hardlopers. In 2020 is er een nieuwe richtlijn uitgekomen die zich richt op wat volgens de huidige maatstaven de beste behandeling is voor mensen met achillespeespijn. In dit artikel informeren we u hier graag verder over.
Blog gepubliceerd op 2 februari 2023

Blessureklachten die u kan ervaren bij een achillespeesontsteking

De blessureklachten zijn pijn en zwelling in de achillespees. Deze pijn en zwelling kunnen voorkomen bij de aanhechting van de achillespees of 2 tot 7 cm boven de aanhechting van de achillespees. Bij het eerste geval spreekt men van een insertie tendinopathie en bij het tweede geval van een ‘’midportion’’ tendinopathie.

De klachten verergeren vaak tijdens en na het sporten. Daarnaast is er sprake van een ochtendstijfheid.

Richtlijnen voor de beste behandeling voor mensen met achillespeespijn

De richtlijn geeft antwoord op een aantal vragen:

Welke mensen hebben meer risico op een achillespees tendinopathie en hoe voorkom je dit?

Mensen die eerder een tendinopathie hebben gehad in het been en die zijn gaan starten met sporten of hun trainingsbelasting verhogen hebben meer kans op deze blessure.

Een logische tip om dit te voorkomen is dus ook een geleidelijke trainingsopbouw, waarbij rekening moet worden gehouden met het type, frequentie, omvang en intensiteit van de training. Daarnaast wordt er geadviseerd om krachtoefeningen te doen van de kuitspieren voorafgaande aan het sportseizoen. Ook is het verstandig om warme kleding te dragen tijdens de trainingen in het winterseizoen.

Hoe wordt de ‘’diagnose’’ midportion achilles tendinopathie gesteld?

De diagnose ‘’midportion’’ achilles tendinopathie wordt gesteld op basis van de aanwezigheid van alle onderstaande bevindingen:

 • Symptomen gelokaliseerd op 2 tot 7 cm boven de achillespees insertie.
 • Pijnlijke achillespees ‘’midportion’’ in relatie tot belasting.
 • Lokale zwelling van de achillespees ‘’midportion’’ (dit kan afwezig zijn bij kortdurend bestaande klachten).
 • Pijn bij aanraking van de achillespees.

Voor de diagnose van een insertie tendinopathie gelden dezelfde criteria maar zijn dan bij de aanhechting van de achillespees.

Wat zijn de beste behandelingen van een achillespees tendinopathie?

Er zijn drie verschillende behandelmethodes voor deze klachten.

Afwachtend beleid ‘’Wait and see’’
Bij mensen met al langer dan 6 maanden klachten is de verwachting dat op korte termijn geen of een beperkte klachtenvermindering gaat plaatsvinden met dit beleid.

Conservatief beleid
Conservatief beleid of wel actieve behandeling bestaat uit:

 • Uitleg over de aandoening, uitleg over de prognose en pijneducatie.
 • Adviezen over de belasting:
  • Tijdelijk staken van provocerende (sport)belasting;
  • Tijdelijk vervangen van provocerende sporten door niet-provocerende sporten.
  • Geleidelijke opbouw van (sport)belasting;
  • Het gebruik van een pijnschaal om de mate van klachten gerelateerd aan (sport)belasting te monitoren en aan te passen.
 • Opbouwende krachtoefeningen van de kuitspieren gedurende minimaal 12 weken.

Als er weinig effect is van deze behandelopties kan er overwogen worden om Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) in te zetten. Dit zal altijd gecombineerd moeten worden met oefentherapie en belastingadvies.

Andere passieve behandelingen zijn: het gebruik van een nachtspalk, inlays, gebruik van collageen supplementen, toepassen van ultrageluid en frictie massages, lasertherapie en licht therapie.
Ook kunnen injectie behandelingen of dry-needling worden overwogen. Het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze behandelingen is echter zwak.

Er wordt terughoudendheid geadviseerd voor het gebruik van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) en corticosteroïd injecties.

Operatief beleid
Een operatie wordt afgeraden en wordt alleen overwogen bij mensen die niet herstellen na uitgebreide conservatieve behandelingen. Er zit namelijk ook veel risico aan een operatie.

Hoe lang duur een achillespees tendinopathie en kom ik ervan af?

Het is lastig om te voorspellen hoelang de klachten gaan duren. Dit verschilt per individu. Gelukkig keert de meerderheid van de sporters met achilles tendinopathie terug naar zijn of haar sport.

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
rugklachten-fysiotherapie-iburg-hillegersberg

Rugklachten voorkomen

Wilt u rugklachten voorkomen en een gezonde werkhouding behouden? Dan bent u op de juiste plek beland! In ons nieuwste blog bij Fysiotherapie Iburg Rotterdam delen we waardevolle inzichten over het belang van een goede houding en ergonomie. We duiken dieper in op hoe een ergonomisch ingerichte werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Lees verder »
Oefentherapie knie fysio Iburg

Succesvolle Revalidatie na Knieprothese

Een knieprothese kan een levensveranderende ingreep zijn, en een effectieve revalidatie is essentieel voor een snel herstel en het terugwinnen van optimale mobiliteit. In deze blog delen we informatie en tips om u te informeren over wat er bij een succesvolle revalidatie na knieprothese komt kijken.

Lees verder »
Hardloopanalyse locatie Iburg fysio atletiekvereniging PAC Kralingen

Het belang van goede ademhalingstechnieken

In deze blog verdiepen we ons in de verschillende ademhalingstechnieken. We bespreken de diverse methoden, de voordelen ervan en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op stressvermindering, sportprestaties, ontspanning en algemeen welzijn.

Lees verder »