Shockwave therapie, alles wat u moet weten

Extralecorporale Shockwave Therapie (ESWT), of gewoon shockwave therapie wordt steeds populairder. Maar wat is het precies? Waarom zou u voor een shockwave behandeling kiezen? En wat zijn de risico’s?
Blog gepubliceerd op 31 maart 2023

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij de patiënt wordt blootgesteld aan krachtige ‘schokgolfjes’. Deze kunnen met een behandelkop heel nauwkeurig op de juiste plek van het lichaam worden gericht. Shockwaves stimuleren de stofwisseling, verbeteren de bloedcirculatie en activeren het zelfhelende vermogen van het lichaam. Hierdoor wordt het genezingsproces versneld.

Binnen de fysiotherapie wordt deze behandeltechniek met name toegepast bij de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan een tennisarm, ontsteking van de achillespees, spasticiteit en hielspoor.

Waarom shockwave therapie?

Shockwave therapie kan een oplossing bieden voor de volgende klachten:

  • Peesontstekingen
  • Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
  • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (triggerpoints)
  • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
  • Spasticiteit
  • Pijn net onder de knieschijf
  • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
  • Ziekte van Peyronie
  • Chronisch Pelvisch
  • Pijn Syndroom (CPPS)
  • Andere vormen van tendinopathieën

Staat uw klacht er niet tussen en wilt u weten of shockwave therapie voor geschikt is? Neem contact met ons op!

Radiale en gefocusseerde shockwave therapie

Er bestaan twee vormen van shockwave therapie: radiale en gefocusseerde shockwave therapie. Bij radiaal wordt er een laag tot gemiddeld energieniveau gebruikt, dat wordt verdeeld over een groter oppervlak. Radiale shockwaves zijn erg geschikt voor de behandeling van peesontstekingen, spasticiteit en triggerpoints.

Gefocusseerde shockwave therapie gebruikt juist een hoog energieniveau op een specifiek geconcentreerd punt in het lichaam. Dit is nodig voor aandoeningen die niet genoeg reageren op  radiale shockwaves, zoals CPPS en behandelingen rond de heup.

Shockwave therapie hielspoor

Hielspoor is een van de bekendste blessures die kan worden behandeld met shockwave therapie. Bij hielspoor wordt radiale shockwave therapie toegepast. Niet alleen de hiel, maar ook het omringende weefsel en met name de peesplaat onder de voetzool worden behandeld. Het idee is om door middel van het prikkelen van het weefsel de ontsteking te remmen en een herstelreactie in gang te zetten.

Als de shockwave therapie aanslaat zijn er vaak niet meer dan 4 tot 6 behandelingen nodig. Als er na 10 behandelingen nog geen verbetering optreedt heeft het in de meeste gevallen geen zin om met de therapie door te gaan.

Nadelen shockwave therapie

De nadelen van shockwave therapie zijn erg beperkt. Het is met name even wennen aan de impact van de geluidsgolven, die gepaard gaat met een hard tikgeluid. De meeste patiënten ervaren de behandeling echter niet als pijnlijk. De intensiteit van de behandeling kan bovendien worden aangepast. Meestal beginnen we laag en voeren we de intensiteit op als de gevoeligheid wat is weggetrokken. Het behandelde gebied kan licht rood of opgezwollen worden, maar dit trekt kort na de behandeling weer weg.

Voordelen shockwave therapie

Bij Fysiotherapie Iburg durven we te stellen dat onze praktijken in Rotterdam de beste Shockwave Therapie uitvoeren. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van onze shockwave therapie:

  • Korte behandeling van zo’n 5 tot 10 minuten per sessie.
  • Geen symptoombestrijding, maar aanpak van de oorzaak.
  • Vaak een sterke verbetering merkbaar na gemiddeld 4 tot 6 behandelingen.
  • Pijnvermindering en herstel van de mobiliteit na enkele dagen.
  • Vrijwel geen nadelige effecten of kans op bijwerkingen.
  • Dankzij shockwave therapie kan verdere behandeling of zelfs een operatie voorkomen worden.

Wordt shockwave therapie vergoed?

Fysiotherapie Iburg heeft met bijna alle zorgverzekeraars een overeenkomst. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Alleen als u een aandoening heeft die op de chronische aandoeningslijst staat worden behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Het aantal door de verzekering te vergoeden behandelingen is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. 

De verzekerde shockwave behandelingen worden rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Behandelingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, worden bij u in rekening gebracht.

Maak een afspraak voor shockwave therapie in Rotterdam

Bent u benieuwd of shockwave therapie kan helpen bij uw klachten, of wilt u een afspraak maken? Neem direct contact op!

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Manuele therapie fysiotherapie Iburg

Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking kan aanzienlijk ongemak veroorzaken en uw dagelijkse activiteiten beperken. In dit blogbericht leggen we uit wat een slijmbeursontsteking in de heup precies is, wat de oorzaken zijn en hoe wij u kunnen helpen bij de behandeling van deze vervelende klacht.

Lees verder »
Cupping massage

Cupping massage gevaarlijk?

Mensen vragen zich vaak af of cupping massage gevaarlijk is, of het gezond is, of het pijn doet en waar het goed voor is. Dit is begrijpelijk, want het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat is cupping massage precies en waar is het goed voor? We leggen het uit!

Lees verder »

Hijama Cupping

Hijama: Een traditionele behandelwijze voor hedendaagse gezondheidsproblemen Hijama, ook bekend als cupping, is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die al meer dan 4000 jaar wordt toegepast. Dit proces helpt bij het verlichten van stagnaties in de meridianen en bevordert de algehele gezondheid.

Lees verder »
copd corona longrevalidatie iburg fysiotherapie

Optimaal omgaan met longemfyseem: Tips en Advies

Longemfyseem, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uw symptomen kunt beheren en uw levenskwaliteit kunt verbeteren. In deze blog delen we waardevolle informatie en praktische tips over hoe u optimaal kunt omgaan met longemfyseem.

Lees verder »
×

Heeft u vragen of wilt u direct met ons chatten? Klik op de knop hieronder!

× Hoe kan ik u helpen?