Slaapproblemen? Onze craniofaciaal therapeut heeft enkele tips voor u!

De laatste weken weer volop in de media “Specialisten slaan alarm; Gebruik van melatonine is niet zo onschuldig”, “Nee, het blauwe licht van uw schermpjes is niet wat u wakker houdt”
Terecht deze aandacht want slaap en rust is zeer belangrijk voor uw lichaam.

Tijdens de slaap komen allerlei herstelprocessen op gang. Een slechte slaap zorgt er op termijn voor dat je allerlei kwaaltjes krijgt of slecht hersteld van een klacht.
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Gent kwamen na jaren van onderzoek tot de onderstaande tips om tot een goede nachtrust te komen.

Basis
De basis voor een goede nachtrust zijn vaste gewoontes. Elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip opstaan en gaan slapen zorgt ervoor dat je een regelmatig slaappatroon opbouwt. Op die manier “programmeer” je jouw lichaam om aan te voelen wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Wat kun je overdag doen?
· Kom zoveel mogelijk buiten. Buitenlucht en daglicht zorgen ervoor dat je interne klok stabiel blijft.
· Geef jezelf regelmatig de tijd om tot rust te komen. Ga rustig zitten en adem diep in en uit.
· Let op je voeding. Gezonde en gevarieerde maaltijden geven je meer energie.
· Wat je overdag doet, beïnvloedt je behoefte aan slaap. Wie tijdens de dag weinig actief is zal s ’avonds minder snel slaperig worden. Overdag voldoende bewegen (wandelen, zwemmen, in de tuin werken…) kan je helpen om beter te slapen.
· Let op je cafeïne gebruik. Dranken als koffie, thee cola of energiedranken stimuleren je hersenen en werken dus ook nadelig in op je slaap.

Wat kun je s’ avonds doen?
· Schakel je tablet, smartphone of computer uit in het laatste uur voor je naar bed gaat. Deze schermen hebben vaak zo’n sterk licht dat ze je wakker maken of houden.
· Drink voor je gaat slapen niet of met mate alcohol meer. Misschien val je gemakkelijker in slaap, maar het bezorgt je een onrustige nacht waardoor je s ‘morgens niet voldoende uitgerust bent.
· Eet niet te laat en vermijd zware maaltijden vanaf zo’n 2 uur voor het slapen. Zowel met een zware maag gaan slapen als met honger naar bed gaan, kan je nachtrust verstoren. Heb je s’ avonds honger? Eet dan een lichte snack.
· Geef jezelf de tijd om je dag af te bouwen en doe s’ avonds vooral ontspannen activiteiten.
· Ga slapen als je je slaperig voelt. Wanneer je begint te knikkebollen of als je ogen meer en meer toe vallen.
· Een kort bad nemen helpt je te ontspannen voor het slapen.
· Rook niet vlak voor het slapen. Van nicotine kom je moeilijker in slaap.
· Kies voor vaste bedtijden op maat van jouw slaapbehoefte. Probeer ook zoveel mogelijk op te staan op hetzelfde uur. Dan word je ook s’ avonds rond hetzelfde tijdstip slaperig.
· Bouw een vaste slaaproutine op. Zet bijvoorbeeld de tafel klaar voor de volgende morgen, doe je pyjama aan, poets je tanden en lees nog een stukje uit een ontspannend boek.

Meer informatie?
Doeboek, Slaap wel te downloaden via de volgende link:
https://www.cm.be/media/Doe-boek-slaapwel_tcm47-6603.pdf

Wilt u meer informatie hierover, dan kunt u altijd contact opnemen met onze specialist Erik Mookhoek. Ook een afspraak maakt u eenvoudig en snel via het online formulier of via telefoonnummer: 010 – 418 85 50.