Kaakfysiotherapie werkt bij het verminderen van langdurige pijnklachten

Klachten aan de kauwspieren, de kaakgewrichten en de daarmee samenhangende structuren staan bekend onder de naam ‘temporomandibulaire disfunctie’ (TMD)

Gemiddeld krijgt 3 tot 4% van de volwassenen te maken met een vorm van TMD-pijn.

Wat is TMD?
TMD staat voor TemporoMandibulaire-Disfunctie en is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat uit onder andere uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Een van de klachten is een knappend geluid in het kaakgewricht. Soms kan dit tot gevolg hebben dat de mond niet ver genoeg open gaat of niet goed gesloten kan worden. Oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

Het ontstaan van de kaakklachten
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van kaakklachten zijn overmatig of verkeerd gebruik van de kaken. Overbelasting kan bijvoorbeeld komen door: tandenknarsen en klemmen, overmatig kauwgom gebruik en nagelbijten, slecht of onvolledig gebit en spanning en stress.

Verschijnselen en symptomen van TMD stoornissen kunnen zijn;
* Pijn of gevoeligheid van de kaak
* Pijn in een of beide kaakgewrichten
* Pijn in en om het oor
* Moeite met kauwen of pijn tijdens het kauwen
* Gezichtspijn
* Slotklachten, waardoor het moeilijk is om uw mond te openen of te sluiten.

Het is verstandig om eerst contact met een tandarts op te nemen om te controleren of de klachten uit tanden en/of kiezen komen of bij een val om een arts te raadplegen.

Is dit niet het geval dan kunt u zich wenden tot de craniofaciaal/orofaciaal fysiotherapeut.

De craniofaciaal/orofaciaal fysiotherapeut kan door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek nader bepalen of fysiotherapie ingezet kan worden en met welke behandeling u het beste geholpen zult zijn. Hierbij kunt u denken aan manuele therapie, dry needling, oefentherapie, orofaciale/craniofaciale therapie psychosomatische fysiotherapie of een combinatie van deze specialisaties.

Bij Fysiotherapie Iburg kunnen wij u helpen bij het verminderen van kaakklachten door middel van oefentherapie, massage, ontspanningsoefeningen en/of Dry Needling.

Wilt u meer informatie hierover kunt u altijd contact opnemen met onze specialist. Ook een afspraak maakt u eenvoudig en snel via het online formulier of via telefoonnummer: 010 – 418 85 50.