Effectief herstel van een gescheurde kruisband zonder operatie

In een aantal gevallen wordt er voor gekozen om geen kruisband operatie te ondergaan. Wanneer de kruisband niet wordt geopereerd, zal een fysiotherapeut helpen met het herstel van spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.
Blog gepubliceerd op 27 juni 2022

Een gescheurde voorste kruisband herkennen

Een gescheurde kruisband kan ontstaan tijdens een activiteit. Vaak maakt iemand een geforceerde draaibeweging, terwijl het been wordt belast en de voet op de grond vast staat. Dit gaat dan gepaard met het gevoel of geluid dat iets in de knie is geknapt met pijn als gevolg. Vanaf dat moment zal de knie binnen enkele uren dik worden. Bij het lopen kan een onstabiel gevoel worden ervaren. In dat geval is het belangrijk om snel contact met een huisarts of fysiotherapeut op te nemen. Door de instabiliteit kan namelijk het kraakbeen in de knie worden beschadigd. Daarnaast bestaat het risico dat de knie weer opnieuw verdraait.

Wat is het verschil tussen een voorste kruisband en achterste kruisband?

De achterste kruisband is sterker dan de voorste kruisband. De voorste kruisband bevindt zich aan de voorkant van de knie en heeft de belangrijke rol dat het onderbeen niet te ver naar voren beweegt. De achterste kruisband voorkomt het overstrekken van de knie en remt de beweging naar achteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Doordat de achterste kruisband veel steviger dan de voorste kruisband is, is er meer kracht nodig om de kruisband te scheuren.

Kruisband operatie niet nodig

In een aantal gevallen wordt er voor gekozen om geen kruisband operatie te ondergaan. Wanneer de voorste kruisband niet wordt geopereerd, zal een fysiotherapeut helpen met het herstel van spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Soms helpt een fysiotherapeut ook om lichamelijke activiteit dusdanig aan te passen dat er minder druk op de knie komt. Wanneer echter de achterste kruisband wordt gescheurd, dan is een kruisband operatie vaak wel nodig.

Leven zonder kruisband mogelijk

Het is mogelijk om zonder kruisband te leven. Een operatieve behandeling is dus niet voor iedereen noodzakelijk. In het geval dat bijvoorbeeld iemand weinig sport en dit ook niet van plan is, is een nieuwe kruisband niet per se nodig. Ook sporters kunnen soms zonder kruisband door het leven. Echter is het bij fysieke activiteiten belangrijk dat er geen instabiliteit wordt ervaren. Dit kan namelijk het kraakbeen in de knie beschadigen. Het is zelfs mogelijk dat de knie weer opnieuw wordt verdraaid en zo bijvoorbeeld de meniscus of andere structuren in de knie beschadigt.

De juiste oefeningen zijn essentieel

Begeleiding door een fysiotherapeut is een onmisbare schakel in het herstel van een voorste kruisband blessure. Dit is ongeacht of een kruisband wel of niet is geopereerd. Een officieel erkende fysiotherapeut weet precies welke spieren er getraind moeten worden en welke oefeningen er gedaan kunnen worden om de knie stabieler te maken.

Wilt u graag meer weten over een effectief herstel van een gescheurde kruisband zonder operatie?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op of lees hier verder. Kiest u wel voor een operatie? Dan is de blog met belangrijke informatie voor een voorste kruisband operatie interessant om te lezen!

Team Fysiotherapie Iburg

Maak een afspraak met Fysiotherapie Iburg

Voor welke locatie in Rotterdam wilt u een afspraak?
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandFysiotherapie Iburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Alles wat u moet weten over meniscusletsel

De meniscus is een kraakbeenachtig schijfje in de knie dat als een schokdemper en stabilisator fungeert, waardoor de botten soepel kunnen bewegen en schokken worden geabsorbeerd. Helaas zijn meniscusletsels vrij veelvoorkomend, vooral bij mensen die actief zijn in sporten die draaiende bewegingen van de knie vereisen.

Lees verder »
kruisband revalidatie fysiotherapie iburg

Alles wat u moet weten over slijmbeursontsteking in de knie

Slijmbeursontsteking in de knie, ook wel bekend als kniebursitis, is een veelvoorkomende aandoening die vaak pijn en ongemak veroorzaakt. In deze blog gaan we dieper in op wat slijmbeursontsteking in de knie precies is, wat de symptomen zijn, mogelijke oorzaken en behandelingsopties om u te helpen begrijpen hoe u met deze aandoening kunt omgaan.

Lees verder »
Manuele therapie fysiotherapie Iburg

Pijn in heup: oorzaken, symptomen en behandeling

Als u last heeft van pijn in uw heup, kan dat uw dagelijkse activiteiten flink verstoren. Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting tot heupartrose. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandelingen van pijn in de heup.

Lees verder »